На Львівщині у питній воді виявили бактерії, які викликають кишкові інфекції

Питна вода

На Львівщині у чотирьох зразках води з водопроводів міст та селищ виявили бактерії, які спричиняють кишкові інфекції. Зокрема бактерії ешерихії колі виявили у поверхневому водозаборі на станції Лавочне, у пробі води з Брюховичів, Великих Мостів та Красного

На Львівщині впродовж місяця проводили лабораторні дослідження питної води. Проби води взяли зі 119 контрольних точок централізованих водопроводів міст і селищ області. Про це 13 червня повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Воду перевіряли на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, зокрема на залізо, жорсткість, нітрати, аміак та хлор. У Львові перевіряли питну воду із 25 контрольних точок, зокрема, із Винників, Брюховичів та Рудно. Всього було досліджено 245 проб води.

Як йдеться у повідомленні, у пробі питної води із поверхневого водозабору на станції Лавочне Львівської залізниці були виявили коліформні бактерії та ешерихії колі, яких у питній воді не повинно бути. У воді з інших поверхневих водозаборів області відхилення показників не було.

Перевищення показників у воді у Львові

  • вулиця Мечникова, 10 – загальної жорсткості та заліза, відповідно, в 1,2 та 1,1 раза;
  • вулиця Китайська, 12 – загальної жорсткості та заліза, відповідно, в 1,2 та 1,6 раза;
  • вулиця Пасічна, 98 а-б – загальної жорсткості в 1,2 раза,
  • вулиця Дж. Вашингтона, 13 – загальної жорсткості та заліза, відповідно, в 1,2 та 1,5 раза;
  • місто Винники, вул. Галицька, 111 – загальної жорсткості в 1,2, рази;
  • селище Рудно, вул. Огієнка, 9 – загальної жорсткості в 1,2 раза;
  • селище Брюховичі, вул. Незалежності України, 42 — бактеріальне забруднення питної води. Там виявили загальні коліформні бактерії та ешерихії колі, яких у питній воді не повинно бути.

Перевищення показників у воді на Львівщині

  • Жидачів – перевищення концентрації загальної жорсткості у двох точках контролю: на вулиці Ярослава Мудрого та у Резервуарі чистої води (РЧВ) на вулиці Зеленій, 18 у 1,4 раза.
  • селище Щирець і село Семенівка перевищення загальної жорсткості у 1,4 раза.
  • Перемишляни і Бібрка (контрольні точки – РЧВ і вул. Грушевського, 49) перевищення загальної жорсткості в 1,2 раза.
  • Великі Мости у контрольній точці – вул. Львівська, 25 перевищення показників заліза у 5,8 раза, забарвленості у 1,1 раза, амонію в 1,74 раза та спостерігалося бактеріальне забруднення внаслідок виявлених у воді загальних коліформ.
  • село Красне у контрольних точках на вулиці Франка, 10 та Привокзальній,10 (водозабір станції Красне) виявлено бактеріальне забруднення та перевищення показників заліза у 4,3 раза та аміаку у 4 рази.

Ешерихія колі

Е. coli — це збудник ешерихіозу, гострого кишкового інфекційного захворювання. У довкілля ешерихія колі потрапляє з нечистотами. Цей збудник — доволі витривалий. Наприклад, у воді й ґрунті він може жити до десяти місяців, витримує заморожування, здатен розмножуватися на поверхні продуктів і навіть проникати в товщу рослин, наприклад, у листя салату. Після потрапляння у шлунок провокує хворобу ешерихіоз. Симптоми хвороби: діарея, зниження апетиту, нездужання. На другий-третій день підвищується температура, наростають симптоми інтоксикації, переймоподібні болі в животі. Агресивні штами збудника здатні продукувати ендотоксин і провокувати особливо важкі форми хвороби. Може навіть дійти до сепсису. Так найчастіше буває у немовлят і в дітей з ослабленим імунітетом.

Коліформні бактерії

Коліформні бактеріїце велика група бактерій, які знаходяться в дуже високих концентраціях у фекальній речовині теплокровних тварин. Деякі мікроорганізми можуть викликати захворювання у людей.

Нагадаємо, на Львівщині 89% питної води не відповідає нормам йоду.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності