На Львівщині червонокнижних ховрахів візьмуть під охорону: планують створити новий заказник

Ховрах крапчастий

В Україні створили лише два заказники для охорони ховраха крапчастого — у Харківській та Луганській областях

Бродівська громада на Львівщині є домівкою для понад пів тисячі червонокнижних ховрахів крапчастих. Про це повідомили 12 червня у Бродівській міській раді.

“Старший науковий співробітник НПП “Північне Поділля” Володимир Баточенко першим почав клопотати про створення природоохоронних об’єктів у межах Львівщини з метою збереження оселищ ховраха крапчастого”,— йдеться у повідомленні.

Саме з цього питання 12 червня відбулася зустріч начальника управління охорони природних ресурсів департаменту екології та природних ресурсів ЛОВА Андрія Сенюка з заступником міського голови Оксаною Прокопець та представниками профільних відділів Бродівської міської ради. Вони обстежили місцевості, де проєктовано загальнозоологічні заказники “Суховілка” і “Залісся”.

Ховрах крапчастий

Ховрах крапчастий є східноєвропейським ендемом. На терені України зустрічався у степовій та лісостеповій частині. “У наш час це рідкісний і зникаючий вид. В Україні було створено лише два заказники для його охорони — це у Харківській і Луганській областях, де зараз йде війна”, — йдеться у повідомленні.

У Львівській області було відомо декілька оселищ ховраха крапчастого. Наразі вони збереглися лише на теренах Бродівщини і Підкамінщини. У Бродівській громаді є два оселища цих тварин. У 2013 році працівники НПП “Північне Поділля” Андрій Мандзя і Микола Ковальчук вперше зафіксували ховраха крапчастого неподалік села Гаї. З того часу проводяться пошуки та вивчення цього виду у громаді.

Зі слів Володимира Баточенка, Бродівська громада поки єдина на Львівщині, де збереглися червонокнижні тваринки. Проте у Львівській області немає жодного заповідного об’єкта зі збереження ховраха крапчастого. “Якщо вдасться зробити такий об’єкт у Бродівській громаді, то ми будемо одними із трьох в Україні, де ховрах крапчастий буде взятий під охорону”, — повідомили у Бродівській міській раді .

Питання створення такого об’єкта вже погодили в Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА, а зараз це питання вивчають фахівці Бродівської міської ради.

Нагадаємо, у заповіднику на Тернопільщині виявили унікальну червонокнижну орхідею.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності