• Головна
  • Новини Львівщини
  • Шахраїв, які обіцяли переправити ухилянта за кордон через систему “Шлях”, звільнили від ув’язнення

Шахраїв, які обіцяли переправити ухилянта за кордон через систему “Шлях”, звільнили від ув’язнення

Гроші, використані під час хабаря.

Слідство не змогло довести їхню провину

У Львові засудили мешканців Харкова — Ярослава Л. і Кирила Ж., водночас їх звільнили від відбування покарання з дворічним випробувальним терміном, йдеться у вироку, розміщеному на Єдиному державному реєстрі судових рішень 4 червня. Слідство обвинувачувало їх у спробі незаконно переправити ухилянта через державний кордон України, однак під час засідання суддя Ірина Волоско дійшла до висновку, що правоохоронці не змогли доказати намір підсудних  переправити людей за кордон і перекваліфікувала обвинувачення на легшу статтю – “Шахрайство”.  

У судовому засіданні чоловіки повністю визнали свою провину. Вони розповіли, що є мешканцями Харківщини, через війну на початку 2023 року переїхали до Львова і зараз є внутрішньо переміщеними особами. Один із них зараз мешкає в хостелі, інший – орендує квартиру. Обидва офіційно ніде не працюють і живуть з тимчасових підробітків.

Зі слів одного з підсудних, в лютому 2023 року йому подзвонили з невідомого номера і попросили допомогти у перетині кордону. Попри те, що він не мав жодного відношення до виготовлення документів чи знайомих у відповідних структурах, він таки вирішив заволодіти чужими грошима. Удвох злочинці оцінили свої послуги у 2000 доларів кожен. Під час зустрічі у кафе “Реберня" під час один із підсудних отримав від “замовника” 4 тис. доларів, після чого його затримали правоохоронці.

Обидва підсудні вважали, що стали жертвами провокацій, оскільки “замовник” сам телефонував, настирливо наполягав на зустрічах, не маючи насправді реального наміру оформлювати будь-які документи. Як аргумент, вони назвали той факт, що отримані в кафе гроші були імітаційними, що підтверджує несправжність намірів “замовника”. Відеозапис підтвердив факт передачі цих коштів.

Під час розгляду справи суддя встановила, що обвинувачені насправді не мали засобів для виготовлення документів, які б давали можливість виїжджати за кордон, та не робили спроб втрутитися в роботу системи “Шлях”, про що свідчили офіційні відповіді Київської та Харківської обласних військових адміністрацій. Відтак суддя Волоско дійшла висновку, що обвинувачені хотіли обдурити “замовника”, а не справді переправити його за кордон.

Обидвох харків’ян визнали винними у шахрайстві й засудили до трьох років позбавлення волі. При цьому суд звільнив їх з випробувальним терміном на два роки. Протягом цього періоду вони зобов'язані періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу пробації та повідомляти про зміну місця проживання. Засуджені також заплатять судові витрати у розмірі 19 835,34 грн на проведення криміналістичних експертиз. На цей вирок ще може бути подана апеляція.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності