Дрони замість іграшок. Діти з Львівщини складають безпілотники для захисників

Діти збирають дрони для військових

У День захисту дітей вкотре переконуємося, що українські діти — неймовірно сильні й мужні. Війна забрала в них безтурботне дитинство, але не змогла зламати дух і бажання допомагати своїй країні. Посеред жахіть, що принесла російська агресія, юні патріоти знаходять способи долучитися до боротьби за свободу і незалежність України. В одній із волонтерських майстерень, далеко від лінії фронту, маленькі руки щодня старанно складають дрони, які вже стали невід'ємною зброєю наших захисників.

“Коли ми бачимо, як дітки збирають гроші, збирають дрони, роблять для нас таку важливу справу, це означає, що наша справа не є даремною і ми обов’язково переможемо з таким тилом… ”, — сказав командир підрозділу ударних дронів Олег, чиє прізвище чи позивний ми не можемо назвати із зрозумілих причин. LVIV.MEDIA презентує зворушливу історію маленьких героїв, які замість іграшок складають бойові дрони для українських захисників. Попри юний вік, ці діти долучилися до боротьби за Україну в лавах волонтерської ініціативи Dragon Lab.

Марія і Володя

Марії — тринадцять. Вона вчиться в 7 класі, ходить до музичної школи і складає дрони. “Я повністю вмію скрутити раму, спаяти дрон, закрутити, протестити і пролітати”. Паяти та складати конструкцію дрона її навчив батько. Марія також тестує дрони, які виготовляє команда Dragon Lab, вже кілька місяців вчиться літати на FPV.

У Марії є молодший брат — Володимир. Десятирічний хлопець не тільки збирає з друзями донати, стоячи на дорозі з дронами в руках та з плакатами “Кошти на ЗСУ”, він ще й займається прошивкою дронів, їх апгрейдом, сам проєктує та друкує на 3d принтері деталі — хвостовики, скидки, фіксатори антен, кріплення для додаткових батарей і не тільки. “Я моделюю в програмі під назвою Blender. Зробив, надрукував, подивився і … переробив”, — жартує малий. Військові, отримавши коробки з пластиковими деталями, були шоковані тим, що це робота десятирічного хлопця. 

Dragon Lab

Дрони-камікадзе та бомбери — два типи дронів, які збирає волонтерська ініціатива Dragon Lab. Почалося з того, що організатор — Андрій Свистович сконтактувався з другом-військовим і відгукнувся на його прохання збирати FPV-дрони.

Військові прислали волонтерам перший дрон, який команда розібрала на детальки, проаналізувала, та вдало скопіювала. Виріб пройшов тестування у війську і, як наслідок — позитивний відгук та замовлення “Робіть ще та присилайте”. Dragon Lab в середньому виготовляє 35 дронів на місяць — це та кількість, на яку вистачає фінансування. Для виготовлення 35 дронів треба 500 тис. грн. Хоча насправді треба набагато-набагато більше.

“15 дронів на один екіпаж в день. Якщо працює один екіпаж в місяць, то ми множимо 15 на 30. Виходить 450 дронів, працює вдень три екіпажі тільки в нас. Тепер ми множимо 450 на 3. І от виходить цифра, яку треба нам… тільки нам на місяць”, — розповів Олег, командир підрозділу ударних дронів. 1350 дронів — це місячний мінімум для одного підрозділу.

***

Діти не просто граються в дорослих, а відповідально ставляться до роботи. Жодної плати, жодного дрона не було зіпсовано, експерименти з 3d друком — успішні, перший виліт з вантажем — на дванадцятку, як сказав Марії її вчитель з польотів. “Ми робимо дрони для миру, для майбутнього, для перемоги”, — Марія та Володимир.

Підтримати волонтерів фінансово можна за посиланням на банку Mono або на карту — 5375 4112 0186 6162. PayPal: [email protected]

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності