Забруднюють природу і провокують рак: Екоінспекція нагадала про шкоду від штучних квітів

Чому не можна нести штучні квіти на цвинтар

Екоінспектори закликають мешканців Львівщини не нести на кладовища штучні квіти. Пластикові квіти при розкладанні виділяють токсичні речовини, які потрапляють в організм людини і шкодять йому

На великодні свята люди відвідують кладовища і несуть з собою штучні квіти, аби покласти на могилу. Проте пластикові вінки чи кошики при розкладанні виділяють токсичні речовини, які можуть викликати онкологію. Державна екоінспекція Львівської області закликала мешканців Львівщини не купувати штучні квіти.

Штучні вінки та квіти згодом викидають на смітники. Там вони починають розкладатися і виділяти в атмосферу речовини, які шкодять навколишньому середовищу. Оскільки штучні квіти виготовляють з дешевого пластику та барвників, під впливом дощу і сонця ці матеріали виділяють сполуки свинцю й інші токсичні речовини, серед яких діоксини, — сильні канцерогени, небезпечні в будь-яких концентраціях. “Потрапляння небезпечних речовин в організм людини може спровокувати розвиток онкологічних захворювань,” — наголошують в екоінспекції.

Квіти з пластику розкладаються понад сто років

Якщо ж штучні вінки чи квіти закопувати, то вони будуть розкладатися в землі понад сто років забруднюючи ґрунт.

“Під час спалювання такого сміття шкідливі викиди потрапляють у повітря. Крім того, з дощовою водою вони потрапляють і у ґрунт та підземні води, якщо використані штучні квіти з кладовищ вивозять на сміттєзвалища просто неба.Пластикові пляшки та пакети розкладаються від 100 до 500 років, та їх хоча б можна переробити. Штучні ж квіти та вінки тонами накопичуються на сміттєзвалищах, ніхто не знає, що з ними робити далі. Тому найкраще — взагалі відмовитися від їх використання,” — закликають екоінспектори.

Чим замінити штучні квіти

Аби уникнути негативних наслідків для довкілля та здоров’я людини, можна використовувати альтернативу. До прикладу, можна приносити на цвинтар сухоцвіти, або ж живі квіти, а також висаджувати на могилах багаторічні рослини. “Радимо садити на цвинтарях багаторічні рослини – барвінок, газонні трави. Вони щільно розростаються й не дають проростати бур’янам. Можна посадити рослини, які квітнутимуть протягом усього літа,” — додали в інспекції.

Нагадаємо, на Великодні свята у Львові до міських кладовищ їздитиме більше громадського транспорту. Окрім того, нещодавно у Львові на закритому кладовищі виявили звалище побутових відходів. У сміттєзвалище люди поскидали одяг, пакети та різні пляшки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності