Встановили рекорд: на Львівщині висадили найбільшу липову алею країни

Липа цвіте

Нова локація отримала назву “Алея Героїв України”

21 березня на Львівщині висадили найбільшу липову алею в Україні. Простяглася вона обабіч дороги Миколаїв-Городок-Жовква-Кам’янка-Бузька-Бібрка. Липова алея складається з майже 1750 саджанців, довжиною понад 17 кілометрів. Про це повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації.

“Алея Героїв України”

Нова локація отримала назву “Алея Героїв України”. Акцію з висадки дерев присвятили 150-річчю Національного лісотехнічного університету України, а також Міжнародному дню лісів.

Для висадки такої кількості саджанців знадобилось кілька годин. Висаджували студенти й викладачі Національного лісотехнічного університету, представники влади області, органів місцевого самоврядування, військовослужбовці та лісівники.

“Минає 756-й день повномасштабної війни. Кожен день знаменує собою героїзм наших захисників, але разом з тим він несе за собою біль від втрати. Важливо, щоб пам’ять про наших оборонців жила вічно. Висаджена сьогодні алея матиме символічний характер, а отже пам’ять про Героїв, яких буде вшановувати не одне покоління, збережеться упродовж багатьох століть”, – зазначила заступниця начальника Львівської ОВА Христина Замула. 

Рекорд України

Новостворена липова алея стала найбільшою в Україні. Відповідний результат зафіксували представники Книги рекордів України. Це вже другий такий рекорд для Львівщини. У 2018 році у селі Великі Мости Червоноградського району уже висаджували липову алею протяжністю у 5 кілометрів 750 метрів. Таким чином Львівщина зуміла побити власний рекорд.

Саджанці надали лісівники

“Обабіч відремонтованої дороги не було жодного деревця, тому ми запропонували висадити упродовж кількох кілометрів 1500 саджанців липи. У літню пору вона зможе захистити нас від спеки, а взимку - уберегти дорогу від снігових заметів. Важливо, що на цю акцію з обласного бюджету не витратити жодної гривні, усі матеріали, в тому числі саджанці, надали лісівники Львівщини», – розповіла т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик. 

Для “Алеї Героїв України” вибрали саджанці липи дрібнолистої. Ці дерева обрали не випадково, адже вони є медоносними та довговічними — життєвий цикл дерева становить до 700 років. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності