Львівщина першою в Україні закінчила демонтаж пам’яток радянської доби

Львівщина першою в Україні закінчила демонтаж пам’яток радянської доби

Загалом в області демонтували 312 комуністичних пам’яток

Львівська область першою в Україні завершила демонтаж радянської монументальної спадщини. Про це повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації, у вівторок, 30 січня під час брифінгу про підсумки декомунізації на Львівщині.

За словами першого заступника начальника ЛОВА Андрія Годика, процес демонтажу пам’яток тоталітаризму розпочався наприкінці 2022 року, коли начальник ЛОВА Максим Козицький створив робочу групу з декомунізації громадського простору Львівщини. «Ці пам’ятки мали ідеологічне підґрунтя, бо вихваляли чужих героїв. Я дуже радий, що ми змогли зробити те, чого не вдалося зробити нашим батька і дідам на початку незалежності», — пояснив Андрій Годик.

У січні 2023 року експерти під час первинного аналізу визначили 183 пам’ятки, що підлягають демонтажу. Згодом виявилося, що їх було трохи більше. За словами депутата Львівської обласної ради, учасника робочої групи при ЛОВА та голови міжфракційного об’єднання “За декомунізацію Львівщини” у ЛОР Захара Миляника, інвентаризація пам’ятників перед початком роботи була неповною, оскільки у громадах часто приховували справжню кількість радянських пам’яток. Найбільше їх було у Львівському районі, але, на думку Андрія Годика, не тому, що він був найбільше зрадянщеним, а виключно через великі розміри району. Натомість за насиченістю радянським спадком у лідерах був Червоноградський район.

Загалом на Львівщині демонтували 312 комуністичних пам’яток. З 312 пам’яток понад 150 були монументами радянському воїнові, і з ними було найбільше труднощів. Серед них виявилося немало доволі міцних споруд, тому для їх демонтажу доводилося залучати важку будівельну техніку.

Кількість демонтованих радянських об’єктів за районами становить:

  • Львівський — 78
  • Червоноградський — 62
  • Золочівський — 51
  • Самбірський — 42
  • Стрийський — 29
  • Яворівський — 27
  • Дрогобицький — 23

Чимало пам’ятних знаків комуністичної доби були розташовані буквально перед будівлями сільських і селищних рад, але їхні керівники та місцеві активісти їх вперто не помічали. Зі слів Андрія Годика, процес декомунізації проходив нелегко, і багатьом членам робочої групи треба було неодноразово виїжджати в деякі громади, щоб переконувати їх погодитися на демонтаж.

Демонтажі переважно відбувалися коштом фермерів з громад. Крім цього, фермери та місцеві підприємства надавали свою техніку для знесення, до якого долучалися й волонтери.

Так, упродовж року на Львівщині демонтували:

  • пам'ятники російському солдату «визволителю» Альоші та рельєфи із зображенням воїнів радянської армії — 155
  • обеліски та стели — 43
  • «скорботна мати» та «батьківщина-мати» — 40
  • колгоспниці — 10
  • герої радянського союзу — 5
  • інші об'єкти — 59

«Кожен такий ідеологічний радянський пам’ятник, особливо присвячений подіям Другої світової війни, є об’єктом радянської та теперішньої російської пропаганди. Коли ми демонтовуємо ці об’єкти, ми позбуваємося об’єктів ворожої пропаганди, адже кожного разу, коли падає черговий російський-радянський пам'ятник, найбільше незадоволеними є саме у Москві… Ми позбуваємося ідеологічних маркерів ворожої пропаганди та присутності Москви на нашій території.», — сказав Антон Петрівський, голова громадської організації “Декомунізація Львівщини”.

Останні радянські пам’ятники знесли у Лопатинській селищній громаді та селі Банюнин Новояричівської селищної громади. Хоча процес очищення Львівщини від радянських монументів вже завершено, Андрій Годик все ж закликав у випадку виявлення необлікованих пам’яток повідомляти про це членам робочої групи.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності