• Головна
  • Новини Львівщини
  • Втрачені частини історичних пам’яток у Бродах та Белзі відтворили на стендах доповненої реальності

Втрачені частини історичних пам’яток у Бродах та Белзі відтворили на стендах доповненої реальності

Втрачені частини історичних пам’яток у Бродах та Белзі відтворили на стендах доповненої реальності

Ще один стенд планують розмістити на території Свірзького замку

У Бродах та Белзі встановили два стенди з доповненою реальністю на яких зображені втрачені пам’ятки архітектури. Про це у середу,10 січня 2024 року повідомила Львівська обласна військова адміністрація. Проєкт “Портал в минуле” виконали в межах обласної програми розвитку туризму та курортів.

На стенді, що розмістили на території Бродівського замку, зображено вигляд в’їзної замкової вежі. А на стенді, що у Белзі можна подивитись як виглядала частина втраченого княжого замку ХІІ ст. Реконструкцію пам’яток архітектури виконано на склі. Поруч із зображенням є QR-код, за яким можна перейти і прочитати історичну довідку про втрачений архітектурний об’єкт.

Дослідженням та виготовленням ескізів архітектурних пам’яток для стендів, займались архітектори Львівської політехніки. Один із дослідників проєкту, аспірант кафедри архітектури та реставрації НУЛП, Ілля Литвинчук, зазначив, що стенди з доповненою реальністю — єдиний спосіб відтворити первісний вид втрачених пам’яток: “Частина втрачених об’єктів культурної спадщини знаходиться у стані тривалої руїни протягом століття — двох — трьох. Це означає, що сам вигляд руїни є історичним і міжнародні реставраційні хартії, підписантом яких є Україна, не рекомендують їх “відбудовувати” чи “покращувати”, а виключно консервувати. Візуальна графічна реконструкція є єдиним варіантом відобразити уявлення первісного вигляду пам’ятки для пересічного громадянина”.

Як розповів у коментарі LVIV.MEDIA керівник управління туризму та курортів ЛОВА Тарас Лозинський, подібні стенди працівники управління помітили у Хорватії і вирішили реалізувати на Львівщині. Вартість проєкту склала 124 тис. грн. Наступні стенди хочуть виготовляти за грантові кошти. “Зараз ми готуємо заявку на Український культурний фонд — це грантові можливості, тобто ми зможемо залучити грантові кошти під це. Тому, плануємо взяти один з об’єктів Свірзького замку — там є розвалена каплиця. Відповідно, ми хочемо зробити там стенд доповненої реальності”. — розповів Тарас Лозинський.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності