Аграрії Львівщини можуть отримати гранти на закупівлю обладнання для своїх господарств

Аграрії Львівщини можуть отримати гранти на закупівлю обладнання для своїх господарств

На гранти аграріям заклали 2 млн 300 тис. доларів

Аграрії Львівщини можуть отримати гранти в межах інвестиційної програми ФАО. Львівська область є однією з тих, де почав працювати пілотний проєкт міжнародної продовольчої й сільськогосподарської організації ООН ФАО. Гранти надаватимуть на купівлю обладнання для виробництва. Про це 8 січня повідомили на брифінгу у Львівській обласній військовій адміністрації.

Хто може отримати грант

Отримати фінансову підтримку можна у таких галузях:

  • овочівництво,
  • ягідництво,
  • аквакультура,
  • виробництво і перероблення молока.

Це вже другий етап реалізації програми. Цього разу на допомогу аграріям заклали 2 млн 300 тис. доларів. У першому циклі допомогу отримали 45 аграріїв Львівщини. Сума грантів була від 10 до 25 тис. доларів. Цього разу до переліку виробників додали й фермерів, які займаються виготовленням та переробленням молока.

На Львівщині чи не найбільше сімейних фермерських господарств, які утримують поголів’я корів та забезпечують та виробляють молоко. Друге грантове вікно дає їм можливість скористатися інвестиційною грантовою підтримкою і придбати ресурси”, — зазначила заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Людмила Гончаренко.

Умови надання гранту

Програма побудована на основі співфінансування. Заявники вкладають внесок до своєї грантової заявки. Для виробників овочів, аквакультури та молока малий заявник (той, що претендує на грант до 10 тис.доларів) має внести власний внесок у розмірі не менше 20%. Великий заявник (той що претендує на грант до 25 тис. доларів) має вкласти не менше ніж 30% власних коштів. Для виробників ягід умови дещо інші. Малий заявник має внести 30% власних коштів, а великий - 40%.

Вимоги до виробників

На гранти можуть податися виробники ягід, які на момент подачі заявки вже мають насадження. Заявки не прийматимуть від тих, хто лише має намір засаджувати ягоди у наступному сезоні.

Якщо це виробники, які засаджують ягоди у відкритому ґрунті, то в них вже має бути від 1 до 20 гектарів ягідних насаджень. Якщо на закритому ґрунті - то від 0,5 до 5 га насаджень. А загальна земельна площа не має перевищувати 30 гектарів. Додатково приймають заявки й від переробників ягід (окрім заморозки).

До виробників овочів вимоги різняться. Вони мають спеціалізуватися власне на овочах, тобто 80% їх посівної площі мають бути під овочевими культурами. Ті, хто вирощує овочі на відкритому ґрунті мають мати від 3 до 40 га земель, а ті, що у теплицях — від 0,5 до 4 га. Загальна посівна площа не має перевищувати 50 гектарів. Дозволяють подаватися на гранти також і переробникам овочів. До них єдина вимога — відповідати статті 55 господарського кодексу як мікровиробники.

Фермери, які займаються вирощуванням риби, можуть податися на грант, якщо вони мають 3 роки досвіду у цій сфері, а також власне плесо, або ж орендують його не менше трьох років.

Для виробників молока такі вимоги: вони повинні мати від 5 до 50 корів або ж від 50 до 500 овець чи кіз, які мають бути зареєстровані у державному реєстрі тварин. На гранти можуть подаватися також переробники та заготівельники молока.

Претендувати на гранти можуть виробники, зареєстровані у Державному аграрному реєстрі. І не лише юридичні особи, але й фізичні особи. Подавати заявки на гранти можна до 31 січня. А тривалість їх розгляду залежатиме, зокрема, і від складності проєкту.

Якщо це проста заявка, наприклад, на закупівлю одного виду обладнання, то розгляд пройде доволі швидко - від місяця до півтора. Якщо складні — то в нашій практиці були розгляди й до пів року. Проте, ті хто перші подалися, можуть першими отримати свої кошти. Минулого разу у нас було так, що 90% заявників подалися в останній день. І це було складно для розгляду. Тож краще так не зволікати. Якщо ж прострочити подачу заявки навіть на хвилину і подати її в перші хвилини 1 лютого, вона до нас вже не потрапить”, - розповіла Голова офісу ФАО у Львові Ганна Антонюк.

Заявки приймають у Державному аграрному реєстрі. Згодом заявників перевіряють на відповідність певним критеріям. Ті, хто пройшов перевірку, мають надати бізнес-план. Після цього вибірковий комітет ухвалюватиме рішення про надання грантів.

На що фермери можуть витратити кошти

На отримані кошти фермери можуть придбати обладнання, зокрема, для перероблення та зберігання, лабораторне обладнання для оцінки якості продуктів, теплиці, системи поливу. А також сонячні панелі. Фермери, які вирощують рибу можуть, зокрема, купити обладнання для догляду за ставком. А також спеціальний транспорт для перевезення риби.

Як виплачують гранти

Сума отриманого гранту не сплачується одразу повністю. Вона поділена на транші.

“Для малих заявників із низькоризикованих категорій це відбувається так: заявник платить 20, або 30 відсотків власних коштів, потім іде 50 відсотків гранту. І згодом вже наступні 50 відсотків. Для великих заявників - перший транш 30 відсотків, сума перераховується постачальнику, приїжджає обладнання і тоді 70 відсотків гранту. Якщо буде високоризиковий об’єкт, то гроші заплатять постфактум. Спершу заявник сам сплачує за обладнання, а тоді йому повертають витрачене. Так ми мінімізуємо ризики”, - зазначає Ганна Антонюк.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності