“Отруєнь було менше, бо вікна були погані”: чому українці часто гинуть від чадного газу

“Отруєнь було менше, бо вікна були погані”: чому українці часто гинуть від чадного газу

Різка зміна погоди інколи стає причиною трагедій: люди намагаються зігрітися, вмикають опалення, і це призводить до отруєнь чадним газом. Особливістю таких нещасних випадків є те, що люди помирають цілими родинами. Так цього тижня на Чернігівщині загинуло подружжя із чотирирічною дитиною. А минулої неділі у Львові до лікарень потрапили відразу семеро людей.

Журналісти LVIV.MEDIA з’ясували, які порушення призводять до трагедій, як можна убезпечити себе від чадного газу та що робити, якщо отруєння таки сталося.

Як чадний газ потрапляє в помешкання

Начальник Управління з експлуатації газового господарства Львівської філії “Газмережі” Павло Сербан у коментарі LVIV.MEDIA пояснив, що чадний газ утворюється при неповному згорянні будь-якої речовини, а зростання кількості трагедій пов’язане з тим, що люди не забезпечують достатнього припливу повітря, щоби паливо згорало повністю. “У міжсезоння, на свята або під час коливання температури люди частіше запалюють прилади та інтенсивно ними користуються. Коли все відбувається рівно, планово, тоді кількість нещасних випадків зменшується. Коли починаються якісь стрибки в одну чи іншу сторону – тоді зростає”, — розповів Павло Сербан.

Ще однією причиною отруєнь є встановлення електровентиляторів у вентиляційних каналах. Вони можуть створювати зворотну тягу, і відпрацьовані гази замість того, щоб вийти через комин, повертаються у приміщення. Особливо небезпечними є газові колонки, встановлені у ванних кімнатах. Ці приміщення є невеликого розміру і приплив повітря туди дуже поганий. Крім цього, водяна пара в душових перешкоджає нормальній тязі, бо забиває водяний канал. Тому нерідко люди отруюються та вмирають у ванних і душових.

Раніше були кватирки, якість вікон була поганою і між рамами повітря так чи інакше потрапляло в приміщення. Сучасні пластикові вікна є герметичними і не пропускають повітря. Тому в них треба встановити віконний провітрювач, тоді в кімнату цілодобово потраплятиме кисень і газ чи дрова згоратимуть повністю”, — пояснив Павло Сербан.

Окрім того, географічне розташування Львова сприяє отруєнням чадним газом. Центр міста розташований у западині, а це погіршує тягу. А через підвищену вологість комини забиваються водяною парою і повітря в них рухається гірше. Тому у Львові за тягою повітря у коминах треба стежити з особливою увагою. Газовики також радять використовувати спеціальний пристрій – сигналізатор загазованості приміщення. Його встановлюють недалеко від котла, і коли з’являється чадний газ, цей датчик подає звуковий сигнал про небезпеку. Тоді треба вимкнути усі прилади, відкрити вікна та двері і викликати спеціалістів, щоб вони з’ясували причину, через яку спрацювали сигналізатори. 

Ще одна проблема – це кахельні печі, які ще є в багатьох помешканнях Львова. Їх не можна перегрівати. Від надмірно гарячої печі можуть зайнятися меблі чи предмети, які є поряд, а також погіршиться тяга, бо гаряче повітря не зможе виштовхувати чадний газ назовні.

Як дізнатися, що отруївся чадним газом?

За словами завідувача приймального відділення невідкладної медичної допомоги Першого медичного об’єднання Львова Сергія Іщука, люди, які отруїлися чадним газом, можуть відчувати потьмарення зору, шум у вухах, запаморочення (аж до втрати свідомості), загальну слабкість, в’ялість. Все залежить від кількості чадного газу, що потрапив в організм.

Отруєній людині потрібно якомога швидше забезпечити доступ до свіжого повітря – провітрити приміщення та вивести її на вулицю. Також треба зробити все, щоб чадний газ більше не виділявся: загасити полум’я в печі, плиті чи газовій колонці та прочистити вентиляційні канали. Медики чи рятувальники, які прибувають на виклик, насамперед з допомогою спеціальних масок подають постраждалим концентрований зволожений кисень. Для цього в каретах швидкої чи в спецавтомобілях ДСНС використовують кисневі балони.

Коли потерпілого привозять до лікарні, він спочатку отримує підтримувальну терапію, яка забезпечує всі життєво важливі функції, згодом йому в організм подають кисень. “Найкращий метод, який допомагає пацієнту швидко вилікуватися від наслідків отруєння – це гіпербарична оксигенація. У герметичний апарат поміщають пацієнта і туди під тиском подають кисень, який максимально вивільняє з крові сполуки вуглецю. Тобто людина в цій капсулі просто спокійно дихає киснем і таким чином очищає свій організм від вуглекислого газу, який і спричинив отруєння, з’єднавшись з червоними кров’яними тільцями”, — зазначив Сергій Іщук.

Тривалість лікування залежить від важкості захворювання. Максимально отруєна людина може перебувати в лікарні до семи днів. Але, як правило, одужання наступає швидше – за три-чотири дні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності