Чадний газ: як запобігти отруєнню

Чадний газ: як запобігти отруєнню

Щороку на Львівщині стається понад 200 отруєнь чадним газом

З початком опалювального сезону частішають випадки отруєння чадним газом. Це трапляється через порушення умов використання газових приладів, несправні димоходи та вентиляційні канали, а також через використання газової плити для обігріву.

Щороку на Львівщині стається понад 200 отруєнь чадним газом. Цьогоріч вже 22 людини загинули у наслідок такого отруєння.

Чим небезпечний чадний газ

Чадний газ утворюється у результаті горіння в умовах нестачі кисню, а тому швидко накопичується у приміщенні, де немає достатнього доступу до свіжого повітря.

Після кількох вдихів повітря, що містить чадний газ, людина непритомніє, а через 1-2 хвилини помирає. При низькій концентрації газу у повітрі людина може відчути головний біль, запаморочення, втому, утруднене дихання і сухий кашель, нудоту та блювоту. Можуть виникати проблеми з концентрацією уваги чи роздратованість.

Чадний газ не має запаху, а тому визначити його витік самотужки практично неможливо.

Як перевірити безпечність газопостачання

Перед початком опалювального періоду всі споживачі мають підготувати технічне обладнання для того, щоб не сталося отруєнь. Необхідно прочистити димові та вентиляційні канали, а також перевірити, чи є безперервні потоки повітря до місця, де працюють газові прилади.

Щодо власників приватних будинків, вони мають розв'язати це питання самостійно. Адже згідно з правилами безпеки систем газопостачання відповідальність за користування всіма вентиляційними, димовими каналами та інженерними системами несе власник будинку.

Проте необхідні перевірки та технічне обслуговування можуть проводити лише професіонали. Тож споживачі мають можливість укласти договір у клієнтському просторі “Львівгаз” про технічне обслуговування. Також провести необхідний огляд можуть будь-які інші підприємства, які мають необхідну ліцензію.

Щодо багатоквартирних будинків там переважно є об'єднання співвласників, комунальне підприємство чи інша структура, що керує будинком. Саме ця організація і відповідає за безпеку газопостачання у багатоквартирному будинку. Вона має укласти договір з “Львівгазом” чи іншою організацією, яка має право на такі роботи, про технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів будинку.

І мешканці приватних будинків, і керівники багатоквартирних будинків мають після усіх необхідних перевірок передати до “Львівгазу” акти чистки димових та вентиляційних каналів.

“Це необхідно зробити для того, щоб ми розуміли, що будинки готові до включення газу на опалювальні прилади”, — розповів керівник Львівського відділення “Львівгаз” Павло Сербан.

Як запобігти отруєння

У приміщенні, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згоряння в комин, не можна встановлювати витяжки — наголошують у “Львівгаз”. Тобто, якщо на кухні є ще якісь газові прилади, окрім плитки, витяжки не може бути в жодному разі.

У такому приміщенні є два відкриті канали – димовий та вентиляційний. Якщо витяжка дуже потужна, а вікно і двері зачинені, то в приміщенні розріджується повітря й утворюється зворотна тяга.

“У такому випадку витяжка починає тягнути в приміщення повітря з димового каналу. Усі гази повертаються у приміщення. І тоді відбувається отруєння”, — пояснив Павло Сербан.

Також не можна втручатися в систему роботи газових приладів, самостійно їх перевстановлювати чи змінювати.

“Бувають ситуації, коли котли під'єднують не в димові канали, а у вентиляційні. У таких випадках труяться сусіди. Також іноді замість газу під'єднують воду, і заливає водою газові труби по всьому будинку. Тож, якщо потрібно щось змінити, для цього є “Львівгаз”. Звертаєтеся до центру обслуговування клієнтів і ми відправимо працівників, які зроблять все фахово”, — наголосив Павло Сербан.

Крім цього, варто встановити газові сигналізатори для того, щоб у разі витоку природного газу чи утворення чадного газу він подавав звуковий та світловий сигнал про небезпеку.

“Коли спрацьовує сигналізатор його не можна витягувати з розетки. Потрібно перекрити кран на газовій трубі й викликати Службу 104”, — додав Павло Сербан.

Як діяти, якщо запідозрили витік газу

Насамперед важливо зменшити концентрацію газу в повітрі — провітрити приміщення та вийти на свіже повітря. Крім цього, не вмикайте і не вимикайте електричні прилади, не користуйтесь вогнем. Також зателефонуйте 104. Вас автоматично з’єднають з аварійною газовою службою району, в якому ви знаходитесь.

Якщо відчуваєте, що почуваєтесь зле, викликайте швидку.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності