Хрест, відреставрований у Львові, встановили на відновленій козацькій могилі на Тернопільщині

Хрест, відреставрований у Львові, встановили на відновленій козацькій могилі на Тернопільщині

Вважають, що це поховання 1655 року

На околиці Бучача на Тернопільщині освятили відновлену козацьку могилу та відреставрований хрест. Поховання датоване 1655 роком. Про це розповів Суспільному ініціатор відновлення Руслан Крупа.

За його словами, в радянські часи місцеві жителі переховували хрест на кладовищі. “Коли Україна стала незалежною, хрест поставили на старе місце, на могилу. Але він уже не мав належного вигляду, потребував оновлення. Та й курган запався”.

Тож Руслан Крупа звернувся за допомогою до свого друга, історика-археолога Володимира Бевза зі Львова. Він разом з професором Олегом Рибчинським встановили, що давність могили підтверджують записи в історії України Михайла Грушевського та Івана Крип’якевича. Також відповідні дані відшукали на старих мапах 1847 та 1917 років. На них є позначки могили.

Хрест реставрували у Львові. Курган теж насипали по-новому. Самої могили не розкопували, говорить Руслан Крупа. Припускають, що там покояться козаки з війська Богдана Хмельницького. На початку листопада оновлений курган та хрест освятили, також відправили панахиду за похованими тут воїнами козацької доби.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності