На Львівщині реставрують дерев’яну церкву XVII ст.: що вже зробили (фото)

На Львівщині реставрують дерев’яну церкву XVII ст.: що вже зробили (фото)

Дерев’яна церква Святого Михаїла датується 1663 роком. Вона розташована у селі Ісаї Самбірського району

Церква Святого Михаїла належить до пам'яток архітектури національного значення. Вона є однією із найдавніших дерев’яних церков у Львівській області, яка зберегла свій автентичний вигляд.

Про це пишуть на сторінці Львівської обласної військової адміністрації.

Церква споруджена у 1663 році за проєктом будівничого Іллі Пантелеймона. У 2018 році стан храму визнали аварійним, тоді ж почали його реставрацію.

Цьогоріч з обласного бюджету виділили 3 мільйони 600 тисяч гривень на реставрацію цієї унікальної церкви. З них орієнтовно 2 млн вже перерахували за актами виконаних робіт підрядній організації – ТОВ “Креативна фабрика “Вікторія””.

Завдяки цим коштам вдалося завершити роботи, які стабілізували структуру церкви:

  • закріпити фундаменти;
  • замінити дерев’яні елементи конструкцій будівлі; 
  • укріпити стіни;
  • влаштування дощані покриття підлоги церкви, галерей першого та другого ярусів;
  • замінити піддашшя і гонтове покриття.

“Щоб замінити фундамент і першу балку, підвалини, підрядна організація в буквальному значенні припідняла храм у повітря. Зараз об’єкт виведений із аварійного стану. Тепер уваги також потребує і його стінопис, який є під загрозою руйнації і може бути втраченим. Тому ще мільйон гривень в обласному бюджеті ми передбачили на його реставрацію. Роботи буде виконувати художник-реставратор вищої категорії Олег Рішняк з командою фахівців. Такий комплексний підхід забезпечить найкраще збереження святині”, – зазначив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. 

Підрядник також встановив на об’єкті камеру відеоспостереження, яка забезпечує доступ до цілодобового моніторингу ходу реставрації.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності