На Львівщині у трьох селах оголошено карантин через скажену куницю: подробиці

На Львівщині у трьох селах оголошено карантин через скажену куницю: подробиці

У селах, де діє карантин, проводитимуть вакцинацію домашніх тварин

У селі Вороблевичі Дрогобицької громади та його 5-ти кілометровій зоні ввели карантин через сказ тварини.

Про це повідомила Дрогобицька міська рада.

Зазначається, що 18 серпня у селі Вороблевичі Дрогобицького району куниця проникла на подвір’я місцевих господарів, напала на свійську тварину та вкусила господиню. Згодом у лабораторії у куниці підтвердили захворювання на сказ.

Державна надзвичайна протиепізоотична комісіія при Дрогобицькій РВА оголосила карантин у селах Вороблевичі, Хатки та Михайлевичі. Профільні служби вживають передбачені заходи із запобігання поширювання захворюванню.

Нагадаємо,  з 17 серпня запроваджено карантинні обмеження терміном на два місяці у селі Новошичі та його 5-ти кілометровій зоні: села Брониця, Бистриця, Долішній Лужок через виявлення сказу у борсука.

Довідково:

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

У медичній літературі інших країн хвороба відома як рабієс (у тварин) і гідрофобія (у людей).

Причини сказу і шляхи передавання інфекції

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Симптоми сказу

Інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів:

  • місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);
  • кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;
  • віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Лікування сказу

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності