• Головна
  • Новини Львівщини
  • Прихильник теорій змови та ненависник ЗСУ: чому СБУ вручила підозру дрогобицькому блогеру Мар'яну Чаві

Прихильник теорій змови та ненависник ЗСУ: чому СБУ вручила підозру дрогобицькому блогеру Мар'яну Чаві

Прихильник теорій змови та ненависник ЗСУ: чому СБУ вручила підозру дрогобицькому блогеру Мар'яну Чаві

Чава вже давно заробив собі репутацію скандаліста

25 липня Служба безпеки України затримала скандального дрогобицького блогера Мар’яна Чаву. Його підозрюють у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України.

LVIV.MEDIA розповідає, чим відомий затриманий та чому його вже давно варто було затримати.

Чому Чаву називають скандальним блогером

Мар’ян Чава називає себе адвокатом та блогером, правозахисником. Також він веде YouTube-канал «Знай свої права», на якому періодично публікує розмови з представниками ТЦК та СП, на яких цькує їх. Підписників у Чави 121 тисяча.

Відомий блогер своїми заявами про те, що не існує поняття громадянин України, а мобілізація та воєнний стан незаконні. Крім того, Чава є колишнім соратником антивакцинатора Остапа Стахіва, раніше досить активно просував ідею відмови від вакцин, а ще теорії змови.

Також «блогер» створив мережу Telegram-каналів, які називає «групами волевиявлення» у кожній з українських областей. Загалом його канали у Telegram налічують десятки тисяч підписників, яким він розповідає, як позбутися статусу ФОП, встановлювати в Україні «народовладдя» та створювати свої «територіальні громади».

Що інкримінує Чаві СБУ

Зацікавилися Мар'яном Чавою в СБУ після інциденту в Дрогобичі, який трапився у червні цього року. Тоді блогер на вулиці підійшов до представників Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, коли ті роздавали повістки. Натомість Чава назвав злочинцями військових, які отримали поранення на фронті й почали працювати в ТЦК та СП.

Чоловікові загрожує від п'яти до восьми років тюрми. Водночас правоохоронці провели обшуки за місцем проживання Мар'яна Чави у Дрогобичі.

“В одному із прямих ефірів підозрюваний називав представників ЗСУ злочинцями. Також він неодноразово перешкоджав законному врученню повісток представниками ТЦК, проганяючи їх та називаючи «шакалами” “, — пишуть в прокуратурі.

Чава опублікував на своєму каналі відео, у яких стверджував, що вручення повісток громадянам України є незаконним та неконституційним. У них він надав «поради» як вибудовувати діалог з працівниками ТЦК та уникати вручення повісток. Окрім цього, на своєму Youtube-каналі блогер виправдовував збройну агресію РФ проти України, розпочату в 2014 році.

Затриманому інкримінують перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України, виготовлення та поширення матеріалів, у яких виправдовується збройна агресія рф проти України (ч. 1 ст. 114, ч. 2 ст. 436-2 КК України).

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності