• Головна
  • Новини Львівщини
  • В одній із громад Самбірщини не можуть знайти кошти на догляд за 91-річним колишнім в’язнем сталінських таборів

В одній із громад Самбірщини не можуть знайти кошти на догляд за 91-річним колишнім в’язнем сталінських таборів

В одній із громад Самбірщини не можуть знайти кошти на догляд за 91-річним колишнім в’язнем сталінських таборів
Фото: pexels

Його родичка двічі писала звернення, але коштів немає

У Львівській області в місті Хирів у місцевому бюджеті не можуть знайти кошти для того, щоб доглядати за 91-річним чоловіком, який пережив сталінські табори.

Про це повідомляє LMN.

49-річна Романія Чопко, мешканка села Скелівка на Самбірщині, заявила, що минулого року зверталась до Хирівської міської ради для оформлення догляд за своїм 91-річним свекром Мироном Чопком.

Чоловік прожив вісім років сталінських колоній, а в 1991 році його реабілітували.

Зараз у літнього чоловіка численні проблеми зі здоров’ям. Це підтверджує і висновок лікарсько-консультативної комісії. Зокрема, у нього деменція, когнітивні розлади. Він пересувається в межах кімнати тільки з допомогою, відтак потребує постійного стороннього догляду.

Перше звернення жінка писала ще до повномасштабної війни, але вторгнення принесло свої проблеми. Втім через щоб рік вона знову звернулась до Хирівської міської ради, аби оформити догляд за своїм свекром.

Голова Хирівської ОТГ Мирослава Королюк пообіцяла, що звернення розглянуть на сесії – 24 березня. Щоправда, тоді це була усна відповідь.

Коли відбулась сесія, у соцмережах Романія побачила допис одного із депутатів, де йшлось про те, які питання були розглянуті на цій сесії.

«Питаюсь: «Чи розглядалось питання про Чопко Мирона Михайловича, щоб здійснювати за ним догляд, щоб офіційно оформлювати. Мені відповіли, що такого питання навіть не піднімалось. Хоча в усній формі пані Королюк мені пообіцяла, що буде висунуто питання, але воно взагалі не піднімалось», – каже жінка.

Згодом Романія з’ясувала, що заяву, яку вона подала 22 лютого, зареєстрували аж 27 березня, тобто, після сесії міської ради. За словами жінки, вона пробувала звертатись до різних інстанцій, аби їй пояснили цю ситуацію.

Їй повідомили, що у бюджеті Хирівської міської ради у 2022-23 роках не було передбачено коштів на призначення і виплату компенсації фізичним особам згідно Постанови Кабінету Міністрів від №859 від 23 вересня 2020 року зі змінами «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі»».

Потім вона отримала ще дві такі самі відповіді.

«Вони лише знаходять безліч причин, чому не можна оформити догляд. Вони пояснюють це тим, що немає коштів у бюджеті. Але є висновок ЛЛК. Якщо лікарська-консультативна комісія вже зробила свій висновок, що дана особа дійсно потребує стороннього обслуговування, то у повноваженнях соціального захисту не входить можливість зробити протилежний висновок», – пояснює Романія.

Очільниця Хирівської міськради Мирослава Королюк також заявила, що грошей в громаді на оплату таких послуг немає.

«Ми не заклали кошти в бюджет і навіть розглядати це питання цього року не будемо, бо грошей на виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі немає»,  – сказала вона.

Нагадаємо, до кінця цього року МОЗ спільно із партнерами планують забезпечити родинами близько 20% дітей із дитбудинків.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності