На Львівщині 80 кінологів та їхні собаки складали іспити: історії

На Львівщині 80 кінологів та їхні собаки складали іспити: історії

Навчання у кінологів тривали до чотирьох з половиною місяців

На Львівщині завершили навчання понад 80 кінологів та їхні собаки. Цього тижня вони мали іспити, зокрема з пошуку наркотичних речовин та тютюнових виробів. Також іспити склали розшукові собаки.

Про це пише «Суспільне».

Спанієль Роксі складала іспит разом зі своєю напарницею — прикордонницею Аліною Паніною. Для цього з машин імітували чергу, як на кордоні. В автівках Роксі шукає наркотичні речовини.

Роксі — друга службова собака Аліни. Зі своєю першою — спанієлем Сонею Аліна зустріла повномасштабне вторгнення в порту Маріуполя. 24 квітня вони разом потрапили на Азовсталь.

«В мене було дві собачки: моя і мого нареченого. Вони були в Оленівці поки мене не вивезли до Росії. Собак одразу забрали їхні кінологи, я не знаю як вони їх використовують зараз, але вони в Донецьку», — розповідає прикордонниця Аліна Паніна.

Після виходу з Азовсталі 17 травня Аліна разом з двома службовими собаками потрапила в російський полон, де провела 5 місяців.

17 жовтня Аліна повернулася додому, тоді звільнили з полону 108 українських жінок. Аліна повернулася на службу. Після іспиту Аліна зі своєю новою напарницею Роксі підуть служити в пункт пропуску.

Сергій Квятковський складав іспит разом із німецькою вівчаркою Лінг. Це службово-розшукова собака. До іспиту готувалися пів року, після повернення Сергія з фронту. Прикордонник тримав оборону країни з перших днів повномасштабного вторгнення на Донецькому і Луганському напрямках.

«Я повернувся з зони бойових дій і мені порекомендували завести якогось домашнього улюбленця, я вибрав собаку. Так як я служу в прикордонній службі, тут є можливість здобути ще один фах, тому я вирішив стати кінологом. Здаємо, щоб в майбутньому собака на кордоні могла знаходити і затримувати правопорушників», — говорить кінолог Сергій Квятковський.

Кінолог Михайло Бордюжан і його напарниця Бренда теж складали іспити. Собака у вагоні шукала наркотичні речовини.

Навчання у кінологів тривали до чотирьох з половиною місяців. Переважно у прикордонників на службі німецькі та бельгійські вівчарки, а також спанієлі та лабрадори. Загалом до служби залучають 40 різних порід.

«Якщо робота в залізничному пункті пропуску, для огляду вагонів краще використовувати собаку дрібної породи, як спанієль. Якщо людина працює на огляді вантажних потягів, то собака має бути витриваліша, бути великої породи: німецька вівчарка, бельгійська вівчарка, ротвейлерів навіть використовуємо», — каже начальник відділу кінологічного забезпечення прикордонної служби Сергій Осіпов.

Цього тижня на Львівщині завершили навчання і склали іспити понад 80 кінологів та їхні собаки.

Нагадаємо, у п’ятницю, 23 червня, відбудеться Всесвітня акція «Візьми собаку на роботу». Українців традиційно закликають провести робочий день з улюбленцем.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності