На Львівщині організовують арттерапевтичні сесії для жінок-переселенок

На Львівщині організовують арттерапевтичні сесії для жінок-переселенок

Також в рамках арттерапії їх вчать плести ляльки-мотанки

У Жовкві на Львівщині для жінок-переселенок проводять арттерапевтичні сесії. Арттерапію проводить переселенка Наталія Тітійова, яка переїхала на Львівщину у 2014 році з Луганська. У новій громаді Наталя заснувати власну громадську організацію, а ще стала координаторкою у Жовківській громаді з адвокації жінок переселенок.

Про це пише «Суспільне».

Наталія Тітійова живе у Жовкві від 2014 року. Зараз вона допомагає переселенцям, ділиться власним досвідом та займається налагодженням стосунків між приймаючою громадою й новими мешканцями. Також жінка проводить арттерапії.

«Ми їхали, як всі — на два тижні, але вийшло так, що залишилися на 9 років. В Луганську я мала свій бізнес, я мала салон краси, а тут я не наважилася продовжувати цю свою діяльність і з часом я відчула, що мені під силу бути активною і в громадському просторі», — розповідає Наталія Тітійова.

У Жовкві переселенка заснувала свою громадську організацію «Україна — час єднатись». Також вона стала координаторкою проєкту «Адвокаційна підтримка внутрішньо переміщених жінок». Такі заходи для жінок, які були змушені переїхати, проводять у місцевій бібліотеці.

«Ми час від часу збираємось на такі сеанси з арттерапії, тому що це допомагає зняти стрес, поспілкуватись. Нам не вистачає спілкування одна з одною. Це для нас як ресурсний простір, де ми можемо один від одного набиратися ресурсу», — зазначає Наталія Тітійова.

На арттерапію прийшла Оксана Кохан. Жінка виїхала з-під Бахмута й живе на Львівщині більше року.

«Наших будинків і нашого села вже немає. В мене вже очі висохли, я вже переплакала. Ми повторюємо історію наших батьків, наших батьків переслали в 1951 році, зараз воно Польща, раніше було село Лісковате, на Донецьк, а тепер з Донецька ми сюди переїхали. Наші батьки прожили 70 років в Донецьку і їх називали переселенці. Як клеймо було, а я хочу повернутися додому, щоб у мене не було цього клейма», — розповідає Оксана Кохан.

Окрім сеансів з арттерапії, для переселенок організували майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки. Його проводить двічі переселенка Надія Пшеничнюк: жінка спочатку у 2014 році переїхала з Горлівки до Слов'янська, а вже після повномасштабного вторгнення — на Львівщину. Чоловік Надії військовий. Водночас на новому місці переселенка навчилась робити ляльки-мотанки.

«Сиділа вдома, робити було нічого, чоловік на службі і я от так почала їх робити. Лялька в жовтій кофтинці — це була перша, а потім пішло пішло ну і так», — каже Надія Пшеничнюк.

До слова, станом на сьогодні в Жовківській громаді живе 800 вимушених переселенців.

Нагадаємо, у селі Лугове, що на Львівщині, з перших днів повномасштабного вторгнення у місцевому дитсадку відкрили волонтерську кухню. Там готують як для військових, так і для мешканців хоспісу, яких евакуювали з Сіверська.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності