У Дрогобичі відкрили лавку Бруно Шульца

У Дрогобичі відкрили лавку Бруно Шульца

Лавку виконали за мотивами творів Шульца, зокрема картини «Зустріч» та оповідання «Республіка мрій»

Дрогобич та польське місто-побратим Битом спільно реалізували культурний проєкт на спомин про митця зі світовим іменем Бруно Шульца.

Про це пишуть на сайті Дрогобицької міської ради.  

У Дрогобичі Лавка Мрій Блакитноокого — саме так називається мистецька інсталяція — з’явилася 19 листопада, у день 80-річниці смерті письменника, в університетському парку.

Аналогічну лавку місяць тому відкрили у польському Битомі. Там її встановили у новоствореному парку «Зустрічей». Загалом 2022 рік у Битомі оголошений роком пам’яті Бруно Шульца, тож у місті регулярно відбуваються творчі перформанси, виставки та відкриття.

«Бруно Шульц є тим мостиком, який об’єднує три великі нації єврейську, польську та українську. Відкриття лавок пам’яті в Битомі та Дрогобичі закладає цеглинку майбутньої розбудови всієї Європи. Наше місто-побратим Битом одним із перших під час повномасштабного вторгнення окупантів на українські землі почало допомагати нашому місту президент Битома Маріуш Волош особисто привіз перший реанімобіль на польсько-український кордон. Тепер дружнє місто скеровує нам генератори, гуманітартну допомогу та необхідні ліки. Так плече в плече ми спільно долаємо ворога і наближаємо нашу перемогу. З відкриттям лавок пам’яті Бруно тримаємо і мистецький фронт», — наголосив у виступі перед присутніми очільник громади Тарас Кучма.

Лавка Мрій Блакитноокого виконана за мотивами творів Бруно Шульца, зокрема картини «Зустріч» та оповідання «Республіка мрій».

«Ця лавка — це дар для нашого міста-побратима Дрогобича від Битома. Ми затвердили проєкт, який підтримав реалізацію такого масштабного задуму в пам’ять про Бруно Шульца. В час війни маємо пам’ятати, що не лишень підтримка гуманітарними вантажами важлива для Дрогобича, але й культурний та мистецький фронт теж відіграє важливу роль. Спільно віримо в перемогу та радіємо реалізації цього проєкту у двох містах-побратимах», — наголосила Галина Бєда, сенаторка Республіки Польща.

Додамо, лавка Бруно Шульца виготовлена із кортенової сталі, яка під впливом сонячного світла та повітря покривається природним шаром патини. З першого погляду може здатись, що лавка іржавіє, однак це природній захист металу, який не залишає слідів при контакті. Процес утворення патини на поверхні кортенової сталі може тривати від 18 до 36 місяців і є навпаки захисним шаром для сталі. Згодом метал стає повністю стійким до атмосферної корозії та будь-яких впливів зовнішнього середовища.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності