Свято Покрови та День захисників і захисниць України: які святкові заходи пройшли на Львівщині

Свято Покрови та День захисників і захисниць України: які святкові заходи пройшли на Львівщині

Сьогодні, 14 жовтня, в Україні відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці та День захисників і захисниць України.

З цієї нагоди у Львівській області пройшла низка різноманітних заходів: вшанування захисників та захисниць, нагородження військових та волонтерів і урочисті церковні служіння. Тож як пройшов цей насичений день на Львівщині читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Привітання від голови Львівської ОВА

Голова Львівської ОВА Максим Козицький привітав воїнів Львівщини з Днем захисника і захисниці України. Відео-привітання він опублікував у соцмережах. На відео він лаконічно подякував захисникам України за їхню роботу та передав слово бійцям. Вони розповіли, чим їм довелося пожертвувати через війну та які мрії вони хочуть здійснити після перемоги.

Львів

Сьогодні, у свято Покрови Пресвятої Богородиці, День захисників і захисниць України та 80-ту річницю створення Української повстанської армії, у Львові відзначили військових і волонтерів. Оскільки воїни зараз на фронті боронять нашу країну від ворога, відзнаки отримали родини військових.

Також з нагоди Дня захисників і захисниць України львівським десантникам вручили нагороди. Це зробив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» генерал-полковник Олександр Сирський. Водночас, нагороди отримали й співробітники поліції Львівської області, які воюють проти російських загарбників.

Крім того, в центрі Львова відкрили 30-метровий мурал, присвячений Маріуполю, та назвали його «Дорога додому». Мурал створили на площі Галицькій, поблизу центру підтримки переселенців «Я — Маріуполь». На експозиції зобразили відомі місця та будівлі Маріуполя, які були пошкоджені чи зруйновані російськими військовими — наприклад, завод «Азовсталь», площі Свободи та Миру, зруйнований Драмтеатр та будинки зі шпилем.

Цей день не обійшовся без святкувань, зокрема львів’яни та гості міста зібралися разом у Шевченківському гаю, де за традиційними ярмаркуваннями та майстерками змогли поспілкуватись, перевести подих і підтримати своїх, адже під час ярмарку збирали кошти на потреби 2-ої роти 28-ої бригади ЗСУ. Крім того, на площі перед пам‘ятником Тарасові Шевченку відбувся мистецький захід. Оркестри Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, Західного територіального управління Національної гвардії України та Львівської дитячої школи мистецтв № 5 виконали відомі українські та іноземні композиції. Виступ зібрав сотні мешканців та гостей Львівщини.

Стрийська громада

У Стрию відзначили День захисника і захисниць України. На площі біля меморіалу «Борцям за волю України» відбувся молебень за участі отців Стрийської єпархії, представників міської ради та громадськості. Також з нагоди свята нагородили військовослужбовців та представників патріотичних організацій міста.

Городоцька громада

У Козацькій каплиці на Заставському передмісті Городка місцеві жителі вшановували небесну покровительку українського воїнства. Після празничого водосвяття люди пройшли до пам‘ятного хреста на місці загибелі бійців УПА, де священники відправили панахиду за невинно вбитими Героями землі української. Також у Городку та населених пунктах громади відбулося покладання квітів до місць повстанської слави, могил загиблих новітніх лицарів Городоцької громади.

Золочівська громада

Вже традиційно у свято Покрови Пресвятої Богородиці та в 80-ту річницю створення УПА, 14 жовтня у селі Гавареччина на території музею-криївки воїнів Української Повстанської Армії відбулись урочисті заходи, покладання квітів та панахида, за участю гостей, священнослужителів, учнів Білокамінської школи та керівництва міста та району.

Сокальська громада

На Сокальщині пройшли заходи з нагоди відзначення 80-річчя утворення УПА, Дня козацтва, Дня Покрови Пресвятої Богородиці та Дня Захисника України. Біля стели Героїв у Сокалі відбувся молебень за Україну, за мир, за захисників. Опісля сокальчани поїхали на міське кладовище, де відправили панахиду за загиблими та померлими Героями, поклали квіти на їх могили та засвітили лампадки.

Дрогобицька громада

З нагоди свята, у Дрогобичі на площі Замкова Гора відбувся молебень за усіх захисників та захисниць України. Опісля спільної молитви, актори Раневицького народного театру «Сурмач» та представники Механіко-технологічного коледжу в історичних одностроях поставили перед присутніми кілька історичних сценок із залученням таких відомих та знаних в історії України діячів як Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Маруся Чурай, Петро Сагайдачний, герої небесної сотні та наші воїни. Не обійшлось і без козацького куліша –  пшоняної страва, на м’ясній юшці, яку готували козаки під час військових походів, в польових умовах. Виручені кошти від смачної страви буде скеровано на закупівлю медичних препаратів від застуди для українських воїнів. Аналогічно кошти в підтримку в ЗСУ збирали і на «Дрогобицькому крамі», майстри якого розгорнули благочинну ярмарку та продавали вироби ручної роботи.

Турківська громада

У Турці на майдані Шевченка відбувся захід з нагоди відзначення Дня захисників та захисниць України, Дня Українського козацтва та 80-ї річниці створення УПА. А опісляі відбулася урочиста хода з покладанням квітів до пам’ятників та меморіальних таблиць захисників України.

Бродівська громада

До сьогоднішнього свята у Броди прибув Образ Матері Божої Цариці Миру. Святиню привезли з Ірландії в Америку, а тепер в Україну. Впродовж кількох днів у Храмі Воздвиження Чесного Хреста відбуватиметься Вервиця Миру з Молитвами для захисту України від ворогів.

Трускавецька громада

У Трускавецькій громаді храмове свято відзначали у трьох населених пунктах – в с. Орові, с. Уличному та у Трускавці. Саме біля церкви Покрови у Трускавці і відбулися основні урочистості. Після водосвяття люди рушили до могили воїнів УПА, де під час панахиди вшанували всіх захисників України.

Червоноградська громада

У Червонограді з нагоди відзначення Дня захисників і захисниць, містяни спільно з працівниками Червоноградського військового ліцею Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного спільною молитвою та покладанням квітів вшанувати пам’ять наших загиблих Героїв. Також відбулося вручення подяк та цінних подарунків працівникам військового ліцею.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності