• Головна
  • Україна
  • День захисників і захисниць України: історія свята, привітання, листівки

День захисників і захисниць України: історія свята, привітання, листівки

фото: Суспільне Донбас

Від 14 жовтня 2014 року в Україні відзначають День захисників і захисниць України. Саме з того часу це свято стало державним.

LVIV.MEDIA підготувало історію свята, а також привітання та листівки.

Історія свята

На тлі посилення у суспільстві ідей декомунізації і збройної агресії росії на Донбасі з’явилося свято — День захисника України. Указ про запровадження святкування Дня захисника України ухвалив п’ятий президент України Петро Порошенко.

Цим же указом скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999 р., яким встановлювалося свято — День захисника Вітчизни, що відзначалося щорічно 23 лютого.

5 березня 2015 Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому президентський законопроєкт, яким пропонується зробити вихідним днем свято 14 жовтня.

Однак, через війну в країні це має бути звичайний робочий день, з відповідною оплатою праці.

Про це свідчать умови воєнного стану, який 15 серпня Верховна Рада продовжила ще на 90 днів, до 21 листопада 2022 року, яке призупиняє припис КЗпП про визначення святкових і робочих днів, 14 жовтня, яке припадає на п'ятницю, буде звичайним робочим днем.

14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на День захисників і захисниць України, відзначивши вагому роль українок у захисті країни.

Окрім цього, 14 жовтня в Україні відзначають День козацтва й релігійне свято Покрови Пресвятої Богородиці, яку надзвичайно шанували козаки.

Також 14 жовтня 1942 року вважається символічним днем утворення Української повстанської армії.

Із початком повномасштабної війни українські захисники й захисниці мужньо боронять кордони держави. Армія постійно модернізується й вміло знищує противника.

Привітання зі святом

Вітаю всіх чоловіків і жінок — захисників України. Поки є герої, що захищають мирне майбутнє наших дітей від брехливого підступного ворога, ми обов’язково переможемо. Молимось за вас, воїни України!

****

Вітаю з 14 жовтня — Днем захисника Вітчизни! Це — свято спадкоємності героїчних традицій нашого народу, сили духу і мужності, відданості своїй Вітчизні і гордості за її ратну славу. Від усієї душі бажаю Вам доброго здоров’я на довгі роки, успіхів у праці, щастя, благополуччя!

****

У такий знаменний день вітаємо всіх чоловіків, хлопців, а також жінок, всіх, хто стоїть на захисті кордонів нашої Батьківщини. Ви сильні, стійкі, сміливі і хоробрі. Нехай служба буде спокійною, мирною, а життя - яскравим, довгим, а в домі панує тепло, затишок і любов. Шана і слава захисникам Вітчизни, слава Україні!

****

Шановні наші захисники та захисниці! Дозвольте у це важливе свято побажати вам здоров'я, удачі в службі, кар'єрного росту! Нехай вдома вас завжди чекають рідні і дорогі серцю люди. Бажаємо вам спокійного та мирного неба над головою. Ми пам'ятаємо подвиг загиблих героїв, адже пам'ять буде завжди у наших серцях. Вони для нас приклад мужності та любові до України.

****

Спасибі тобі, друже, що зберіг

Любов у серці до свого краю

Попри всі чвари... Та я точно знаю,

Що ти по-іншому б не зміг!

Для перемоги все зробить зумій

У цей важкий для України час.

Ти вистоїш за себе і за нас,

Спасибі тобі, друже, що живий!

****

Героям країни,

Воїнам світла —

Захисникам України,

Що мужньо боронять нас

Від супостата,

Ні танком, ні градом

Вас не залякати.

Всім тим, що життя

Не шкодують віддати —

Низький вам уклін,

І велика подяка!

****

Вітаю з Днем захисника та захисниці!

Хай ні на мить тобі не бракне сил та віри,

Хай мужності буде бездонная криниця

І ніколи не збиваються приціли.

****

За нашу рідну Україну,

Що зберегли за всі віки -

Низький уклін і тричі "СЛАВА!"

Українські захисники!

Вітальні листівки

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності