На Львівщині хочуть перейменувати Славське та Рудне

На Львівщині хочуть перейменувати Славське та Рудне

На Львівщині селищам міського типу Славське та Рудне планують повернути автентичні назви Славсько та Рудно.

Про це повідомили у Львівській обласній раді.

Власне, 17 серпня, профільна комісія з питань розвитку місцевого самоврядування ЛОР підтримала ініціативу Славської селищної ради щодо перейменування смт Славське на смт Славсько та ініціативу мешканців смт Рудне про перейменування селища в смт Рудно.

За словами директора Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України Ігоря Соляра, відстоюючи назву Славсько, громада селища відмовляється від штучно нав’язаної форми Славське, що утвердилася за радянської влади, і повертає автентичну історично поширену в Галичині модель назв на –сько.

"Щодо назви Рудно, то саме в такому графічному оформленні її фіксують Йосифінська (1785-1788 рр.) і Францисканська (1819-1820 рр.) метрики. Вважаючи відновлення історичної назви Рудно справедливим рішенням, спростовуємо аргументи про те, що начебто форми з кінцевим –о зросійщені чи рідковживані в українській мові", — розповів Ігор Соляр.

Відповідно до законодавства тепер рішення про перейменування мають підтримати Львівська обласна рада та Верховна Рада України.

Можливо, пропустили:

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності