Львів надав засоби для захисту архітектурних пам'яток понад 30 громадам Заходу України

Львів надав засоби для захисту архітектурних пам'яток понад 30 громадам Заходу України

Зокрема, йдеться про вогнегасники, вогнетривкі тканини, захисні покривала, мінеральну вату.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради. Мова йде про матеріали, які Львів отримав в рамках допомоги від польських міст та інших доброчинців з Республіки Польща. Всього до Львова, історичний центр якого є зоною світової культурної спадщини ЮНЕСКО, прибуло два вагони різноманітних захисних матеріалів.

Частину з них вже використали для того, аби убезпечити пам'ятки архітектури та мистецтва, а також культурні установи й інституції міста. Решту ж матеріалів місто надало на потреби понад 30 міст та сіл в Івано-Франківської, Волинської, Тернопільської, Чернівецької областей. Зокрема, мова про передали 445 вогнегасників, 59 упаковок мінеральної вати, 58 вогнетривких покривал, а також вогнетривкі тканини для захисту об’єктів культурної спадщини.

"На наше прохання про допомогу першими відгукнулися  Інститут Полоніка та Фонд культурної спадщини. Вони оголосили збір необхідних матеріалів для українських пам’яток. Естафету перейняв головний консерватор Варшави Міхал Красуцкі, який звернувся до головних консерваторів історичних міст Польщі. І дуже швидко були зібрані понад 1000 вогнегасників та захисні матеріали. Все це приїхало двома вагонами до Львова.Ми перевантажили всі дарунки на склад. Вогнегасниками забезпечили 49 храмів, понад 30 мистецько-культурних установ, медичних та інших муніципальних закладів Львівської міської територіальної громади", - повідомляють в управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

Нагадаємо, як повідомляв Lviv Media, вже станом на початок березня всі пам'ятки Львівщини були убезпечені від бомбардування. Захист культурної спадщини особливо актуальний для області, де розташовано 14% усіх музейних фондів України.

Прямо зараз у Львові проводять 3D-сканування пам’яток архітектури, яке дозволяє зафіксувати та зацифрувати усі необхідні параметри. Це потрібно для точного відтворення пам'ятки у випадку її знищення під час бомбардування. Детальніше про те, як Львів готується зберігати свою спадщину, читайте за посиланням.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності