Підсумки 2021: головні події року, що минає

Підсумки 2021: головні події року, що минає

Добірка головних подій 2021 року

2021 рік приніс українцям кілька хвиль коронавірусу, великий стрибок у цифровізації, чимало кадрових змін у різних органах влади. Ми переймалися ситуацією з вугіллям та газом, ситуацією поблизу східних українських кордонів, гостро реагували на міжнародні перемовини, де лунало українське питання. Також 2021 запам’ятається великим будівництвом та реставрацією, масштабною вакцинацією, змінами на ринку землі і не тільки.

Журналісти Lviv.Media зібрали найвизначніші події 2021 року та розповіли коротко про те, що змінилося в Україні, на Львівщині зокрема, за останні 12 місяців.

Головні призначення та звільнення

Перша гучна ротація у цьому році відбулася у травні. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов перебував на посаді більше року, майже з самого початку пандемії. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль пояснював, що причина звільнення Степанова — зрив кампанії вакцинації від COVID в Україні. 18 травня Рада підтримала відставку Степанова. “За” проголосували 292 депутати. Через 2 дні, 20 травня,  Верховна Рада України призначила головного санітарного лікаря Віктора Ляшка міністром охорони здоров'я. Резонансне звільнення 2021 — рішення Арсена Авакова піти з посади міністра внутрішніх справ за власним бажанням. 15 липня Верховна Рада підтримала заяву Авакова. За всю новітню історію незалежної України він найдовше за всіх попередників очолював МВС — понад 7 років, від 27 лютого 2014 року.Уже наступного дня парламент призначив на посаду міністра внутрішніх справ депутата зі “Слуги народу” Дениса Монастирського, який був головою комітету ВР з питань правоохоронної діяльності. Ще одна гучна відставка 2021 року — це звільнення з посади голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.  спікера парламенту Дмитра Разумкова. Фракція монобільшості не була задоволена тим, що спікер йшов в розріз з інтересами “Слуги народу” та команди Президента. 7 жовтня 284 депутати підтримали відставку Разумкова.

Наступного ж дня Верховна Рада обрала нового голову. Ним став Руслан Стефанчук, віцеспікер парламенту. За нього проголосував 261 депутат.На його місце віцеспікера прийшов тодішній голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко. А новою головою партії "Слуга народу" стала Олена Шуляк.У листопаді відбулися одразу 5 ротацій в Кабміні. Депутати Верховної Ради звільнили з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського. Наразі його обов’язки виконує Руслан Стрілець. Замість Олексія Любченка новою віцепрем’єркою та міністеркою економіки України стала заступниця голови Офісу Президента Юлія Свириденко. Також нардепи звільнили міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова. На його місце призначили Ірину Верещук. Резніков ж став міністром оборони України замість звільненого Андрія Тарана. У відставку відправили і міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського.  Новим очільником Мінстратегпрому став голова Держмитниці Павло Рябікін.28 вересня партія “Голос” відсторонила від посади очільника львівського осередку Ярослава Рущишина. Його обов’язки відтепер виконує Андрій Осадчук. У парламенті фракцію “Голос” тепер очолює Олександра Устінова. Вона замінила на цій посаді Ярослава Железняка.

Пандемія коронавірусу та медицина

Ковід і боротьба з ним — ще один символ 2021. У лютому в Україні розпочалася вакцинальна кампанія. Менш ніж за рік щепили понад 14 мільйонів людей. Після третьої та четвертої хвилі коронавірусу в Україні дозволили вакцинувати дітей 12-17 років вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Разом з тим розгорнули масові пункти вакцинації у громадських місцях та лікарнях. А ще цьогоріч Мінздоров’я затвердило перелік сфер, працівників яких зобов’язали вакцинуватись. Щепитись змушені були освітяни, працівників центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій.

Під кінець року в Україні прийняли рішення ввести третє щеплення від коронавірусу. Його робитимуть люди, які отримують гормональну терапію, які перенесли трансплантацію та ті, хто має ВІЛ. Також в Україні запровадили електронні лікарняні. Система видачі електронних лікарняних запрацювала 10 червня. З початку вересня всі медичні заклади мали перейти на оформлення е-лікарняних. Проте не всі вони змогли працювати в електронній системі. Тому впровадження новації трохи відтермінували.

Освіта

Цього року невакцинованих педагогів почали відсторонювати від роботи. Відстороненим працівникам не виплачують зарплати, але вони можуть поновитись на роботі одразу ж після отримання першої дози вакцини.Скласти ЗНО тепер можна з 5 і більше предметів. Можна обрати 6, 7 чи навіть 10 предметів для здачі. Але якщо 5 предметів учасник може скласти безплатно, то за усі наступні доведеться платити. Іншим нововведенням цьогорічного ЗНО є полегшений тест з математики. Крім цього, усі тестові завдання перекладуть 6 мовами національних меншин.

Також дітям оновили шкільне меню. Тепер у ньому не буде сосисок, а звичні котлети будуть “по-міланськи з сиром”. В оновленому меню також буде зелений борщ зі шпинатом, морквяний крем-суп, сочевичний суп-пюре. Також серед цікавого: суп Авголемоно, мінестроне, скрамбл, фріттата, чілі кон карне з куркою, нагетси, чехохбілі, кебаб з сиром. В системі шкільного харчування планують зменшити кількість цукру та солі, котрі кидають в страви. Хліб та булки замінять овочами, фруктами, цільними злаками та бобовими.Крім того, українським студентам збільшили стипендію. У закладах профтехосвіти стипендії — у 2,5 рази. Студенти вищих навчальних закладів отримали підвищення щонайменше у 1,5 рази.В Україні запровадили електронні свідоцтва про освіту. Їх видаватимуть на кожному рівні середньої освіти, у тому числі й початковому.  Також запровадили нову процедуру замовлення свідоцтв, виготовлення та їх отримання. Ці процеси відтепер здійснюватимуть теж у електронній формі. Це допоможе уникнути виготовлення дублікатів втрачених документів про освіту та швидко виправити виявлену помилку у свідоцтві.

Велике будівництво та велика реставрація

“Велике будівництво” та “Велика реставрація” — це одні з наймасштабніших інфраструктурних проєктів цього року.  “Велике будівництво” спрямоване на розбудову якісної інфраструктури України. У рамках цього проєкту будують дороги та школи, дитячі садки, центри екстреної медичної допомоги та стадіони. Водночас “Велика Реставрація” займається відновлення пам’яток культурної спадщини в усіх регіонах України.

Наприклад, у межах “Великого Будівництва” ремонтують дорогу Єдності — це найдовша траса, яка з’єднує Схід та Захід України. Її протяжність становить майже 1 400 кілометрів. Дорога проходить через 8 областей. У межах "Великого будівництва" зокрема і на Львівщині також будували та оновлювали басейни, школи та інші інфраструктурні об'єкти. Крім великого будівництва на Львівщині у рамках проєкту “Мале карпатське коло” відновлюють шість мостів. П’ять переправ розташовані на трасі Київ-Чоп, а одна — на дорозі Сколе-Славське.  Загалом “Мале карпатське коло” — це проєкт, який має об’єднати курортні та туристичні шляхи Львівщини, Закарпаття та Івано-Франківської області. Це понад 200 кілометрів автошляхів.Разом з тим на Львівщині реставрують 39 пам’яток у рамках проєкту “Велика реставрація”. Серед них — Львівський музей історії релігії, що розташований в будівлі Домініканського собору.

Цифровізація 

2021 рік був доволі продуктивним для України з точки зору цифровізації. Україна стала першою країною у світі, у якій офіційно прирівняли цифровий паспорт до паперового. Якщо у кінці 2020 року застосунком Дія користувалися 2,5 млн українців, то сьогодні ця цифра становить уже понад 12 мільйонів. Цьогорічна реєстрація ФОП (фізична особа-підприємець) стала найшвидшою у світі реєстрацію бізнесу. Одними з перших країн не членів ми ЄС отримали взаємне визнання цифрових COVID-сертифікатів.Також Мінцифра розробило технічну частину реалізації президентської ініціативи єПідтримка, її отримують усі громадяни України, хто пройшов повний курс вакцинації і зареєструвався для отримання грошей. 

Міністерство цифрової трансформації  запустило Дія.Центри, які спрощують щоденну роботу ЦНАП.Ще у Дії відтепер можна оформити субсидії та соцдопомоги. Також у відомстві реалізували дві важливі субвенції: Інтернет. 2.6 тисячі маленьких сіл по всій Україні отримали можливість вперше під’єднатися до оптичного інтернету, а це понад шість тисяч соцзакладів та 850 тисяч українців. "Ноутбук кожному вчителю". Мінцифра разом із Міносвіти вже забезпечили понад 61 тисячу вчителів технікою, щоб освітній процес у школах не переривався навіть під час пандемії.Також у Державній судовій адміністрації презентували мобільний додаток “єСуд”.

Бізнес та економіка 

У 2021 році в Україні запустили ринок землі. 1 липня набув чинності закон, що скасував "земельний" мораторій. Він дозволяє купляти землю фізичним особам у безготівковій формі. Тільки у вересні на Львівщині продали понад 400 га землі. Вже 14 липня Нацбанк почав штрафувати фінустанови та банки за грубу поведінку з клієнтами, які заборгували гроші. Відтепер колектори можуть дзвонити не пізніше 20:00 та не раніше 09:00, а особисті зустрічі можливі з 09:00 до 19:00, але лише зі згоди боржника. 

Цього року Верховна Рада відмовилася відтермінувати обов’язкові касові апарати для підприємців, які мали б впровадити до 1 січня 2023 року. Та все ж, визначили, що наступного року вони будуть обов’язковими для всіх підприємців, окрім першої групи, оборот яких до мільйона гривень на рік та тих, хто не проводить розрахункові операції. Однак уряд вирішив звільнити від касових апаратів підприємців, які працюють у сільських місцевостях.

Що відбувалося з вугіллям та газом

Питання про те, скільки платити за газ цього року було як ніколи актуальним. Найгостріше торкнулося бюджетних установ, які довго не могли порозумітися з постачальниками газу. Щодо громадян, то зрештою узгодили, що українці, які опинилися без укладених договорів на газ, отримуватимуть блакитне паливо за пільговим тарифом – 7,96 грн замість ринкової ціни 46,22 грн за куб. м.

Також за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України запаси вугілля у понад чотири рази менші від потреби. Однією з причин називають втрату шахт на Донбасі у 2014 році. 

Важливі рішення, події, заходи

Українська мова в Україні цьогоріч набула більшої ваги. Адже почала діяти норма Закону України "Про мову", згідно з якою громадян в Україні повинні обслуговувати державною мовою, тобто українською. Це стосується сфери торгівлі, надання освітніх послуг, медобслуговування, послуг перевезення, соціальних послуг тощо.

І попри те, що через коронавірус кордони не усіх країн відкриті для українців, цьогоріч Україна підписала з ЄС знакову Угоду про "відкрите небо", яка передбачає впровадження авіаційних стандартів та правил Євросоюзу.

І, безумовно, ще одна яскрава подія 2021 — святкування 30-річчя української Незалежності. 24 серпня по всій країні відбувалися масштабні святкові заходи, у столиці відбувся Парад військової техніки. У Львові теж пройшов Марш військових

Під час святкування президент оголосив, що в Україні з’явиться нове свято — День української державності. Відзначати його будемо у День хрещення Русі — 28 липня, але уже у 2022 році. 

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності