Історико-архітектурний план Львова скасовано: суд відхилив апеляцію міськради

Суд відхилив апеляцію: історико-архітектурний план Львова скасовано

Суд дозволив забудовнику звести висотку у буферній зоні ЮНЕСКО — тепер міськрада готує касаційне звернення

Шостий апеляційний суд Києва відхилив апеляцію Львівської міської ради, залишивши в силі попереднє рішення про скасування історико-архітектурного плану Львова. Цей документ контролював хаотичну забудову історичної частини міста. Рішення прийняли під час закритого засідання. Про це 27 жовтня повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

Рішення дозволяє звести новобудову в історичній частині міста

За словами Андрія Садового, ще у 2017 році Львівська міська рада замовила розробку цього плану, для чіткого регулювання будівництва в історичних зонах. У січні 2024 року Міністерство культури затвердило план, проте цей документ став перешкодою для деяких забудовників. Зокрема для компанії “Нью-Трейдінг Львів”, яка хоче збудувати 25-поверховий будинок на вулиці Липинського у буферній зоні ЮНЕСКО. Висотністьновобудови суперечить не лише положенням історико-архітектурного опорного плану, а й плану зонування території. 

Попри це власники фірми подали позов до Київського окружного адміністративного суду, вимагаючи скасувати обмеження. Суд задовольнив позов забудовника у закритому режимі без представників львівської мерії. Після цього Львівська міська рада подала апеляцію на таке рішення, а 14 жовтня суд її відхилив, тобто залишив у силі попереднє рішення про скасування плану. Це означає, що наразі історико-архітектурний опорний план Львова втрачає чинність.

Львівська міська рада готує касацію

Тепер, після відхилення апеляції, Львівська міська рада готує касаційну скаргу, щоб оскаржити рішення про скасування історико-архітектурного опорного плану.

“Засідання відбулося у закритому письмовому провадженні.  Ні Міністерство культури, ні Львівська міська рада не мали можливості публічно захистити свою позицію.  Ми готуємо касацію і не збираємось відступати”, — написав Садовий.

За даними аналітичної платформи YouControl, ТзОВ “Науково-виробнича фірма Нью-трейдінг Львів” заснована в 1995 році у Львові. Власниками компанії є Ольга Панчук та ТзОВ “Західні будівельні інвестиції”, які належить забудовникам Любомирі Булі та Петру Федишину.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності