У Львові розпочався зʼїзд Українського товариства клітинної біології

У Львові розпочався 7-й зʼїзд “Українського товариства клітинної біології”

Конгрес триватиме три дні. На ньому також будуть присутні учасники з-за кордону

У середу, 11 вересня, у Львові розпочався сьомий зʼїзд Всеукраїнської громадської організації “Українське товариство клітинної біології”. Захід триватиме три дні й на ньому окрім українських науковців , також будуть учасники з Китаю, Канади, Польщі та Чехії. Цьогоріч місцем проведення зʼїзду обрали Наукову бібліотеку Львівського національного університету ім. І. Франка.

Тематика конгресу

На конгресі будуть присутні 106 учасників з шести регіональних відділень товариства. Також візьмуть участь представники чотирьох закордонних країн. На зʼїзді планують провести декілька сесій з таких тем:

  • Біології тваринних і рослинних клітин;
  • Сигнальних механізмів клітин, автофагії та апоптозу;
  • Біології еукаріотичної та прокаріотичної клітини;
  • Біотехнології та метаболічної інженерії ;
  • Біоаналітики;
  • Медичної проблеми клітинної біології.

У коментарі LVIV.MEDIA президент товариство, професор, директор Інституту біології клітини НАН України Андрій Сибірний розповів, що це перший з’їзд від початку повномасштабного вторгнення. “Ми вирішили провести цей зʼїзд попри війну. Науковці мають бажання дискутувати та кооперуватися, щоб долати проблеми, які стоять перед українською наукою і розвивати її. Перед цим шостий зʼїзд був ще у 2019 році на Прикарпатті. Через пандемію і війну тривалий час не вдавалось зібратися” — розповів Андрій Сибірний.

Також професор Сибірний зазначив, що на зʼїзді виступатимуть переважно молоді науковці. “Будуть усні доповіді і стендові доповіді. На них виступатиме в основному молодь, яку ми також будемо нагороджувати за їх досягнення. До цього долучились різні фірми, які виступають спонсорами заходу. Зокрема серед львівських спонсорів до підтримки долучився Благодійний фонд Козицького, якому я хотів би висловити подяку” — зазначив Андрій Сибірний.

До слова, Українське товариство клітинної біології було створене 20 років тому. Зараз товариство налічує 12 регіональних відділень по всій Україні. Загальна кількість членів товариства складає понад 130 науковців. УТКБ також є членом Міжнародної федерації клітинної біології, яка з 1927 року координує та підтримує клітинну біологію як галузь науки у цілому світі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності