• Головна
  • Новини Львова
  • Львівська міська рада витратить 13 млн гривень на повернення кредиту "Укрексімбанку"

Львівська міська рада витратить 13 млн гривень на повернення кредиту "Укрексімбанку"

Гроші

Ці гроші Львівська міська рада позичала в банку на 5 років ще у 2021 році

Міський голова Львова Андрій Садовий розпорядився сплатити Укрексімбанку понад 13 млн грн для повернення кредиту. Відповідне розпорядження оприлюднили 28 серпня на сайті Львівської міської ради.

У розпорядженні йдеться про необхідність перерахувати акціонерному товариству “Державний експортно-імпортний банк України“ кошти в сумі 13 млн 76 тис. 923,08 грн.

Це вже п’яте повернення кредитних коштів цьому банку. Щоразу сума однакова — понад 13 млн гривень. Загалом Львівська міська рада позичила в “Укрексімбанку” 170 млн грн.

Нагадаємо, Львівська міська рада повертає гроші, які 20 травня 2021 року вирішила позичити на 5 років. Тоді йшлося про 390 мільйонів гривень позики у двох державних банків: Укргазбанку (220 млн грн) та Укрексімбанку (170 млн грн).

Директорка міського департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич під час розгляду питання пояснювала потребу позичати гроші саме пандемією COVID-19, яка розпочалася того року : “Насамперед для фінансування бюджету розвитку... Виконання (бюджету розвитку - ред.) не є стовідсоткове за 4 місяці цього року. Насамперед це через пандемію і через ті карантинні обмеження, в яких працював бізнес нашої громади”.

При цьому голова фракції Європейської Солідарності Петро Адамик наголосив, що ці гроші потрібні міській владі щоби оплатити вже виконані роботи: “Розуміючи, що без тих кредитів місто зараз просто зупиниться, переконував своїх колег підтримати дане голосування... Якщо ми ці кредити не візьмем — ми просто зупинимось. Ми просто перестанемо платити по боргах, при чому за роботи виконані півтора року тому”.

Вартість цього кредиту була прив'язана до облікової ставки НБУ, до якої банки-позичальники додали свою маржу (“Укргазбанк” — 2,5%, “Укрексімбанк” - 2,4%). Коли депутати міськради голосували за кредит, річна відсоткова ставка становила (якщо не рахувати додаткової комісії) відповідно 10 і 9,9%. Цьогоріч громада Львова обслуговує цей кредит уже за ставками 16 і 15,9 %. Тож за поповнення бюджету розвитку 2021 року Львів заплатить банкам 120 мільйонів гривень.

Нагадаємо, цьогоріч раніше Львівська міськрада вже витратила понад 50 млн грн на повернення кредиту трирічної давнини.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності