Фантомні ставки на Замарстинівській: чи повернуть львів’янам знищені водойми

Фантомні ставки на Замарстинівській: чи повернуть водойми львів’янам

Міська рада передала ділянку з озерами в оренду не за цільовим призначенням

Будь-яка водойма у Львові — велика цінність для місцевих мешканців. Озеро Димета, або ж ставки на Замарстинівській, не є винятком. Після більш ніж року з моменту, як забудовник спільно з міськрадою запевняли, що засипані озера відновлять — на їхньому місці зараз лише трава. Ба більше, ставків досі немає в детальних планах Львова. Як так сталось, що водойми на Замарстинівській були в реальності, але не було і немає в документах та чи повернуть водойму львів’янам — дізнавався LVIV.MEDIA.

Водойма на Замарстинівській, 172 була на картах Львова ще на початку сторіччя — тоді вона називалася озером Димета. Там були купальні і рекреаційна зона для відпочинку львів’ян. За радянських часів (тоді це вже були три ставки) тут почали розводити рибу. Мешканці району пам’ятають, як біля дороги працював кіоск з живою рибою. Тож після того, як забудовник два роки тому засипав водойми — громадські активісти забили на сполох.

З’ясувалося, що попри те, що ставки були в реальності — їх дотепер немає в детальних планах Львова. Розслідувати законність знищення ставків взялася поліція.

ЖК “Avalon Flex” засипав ставки на цьому місці два роки тому. Поруч звели чотири багатоквартирні житлові будинки. Ціна квартири, яка зазначена на сайті забудовника, стартує від 44 тис. доларів. Станом на 23 серпня вільних для продажу квартир тут уже нема.

Поліція розслідує незаконну передачу ділянки зі ставками в оренду

Після обурення мешканців Львова, у травні минулого року міська рада збирала виїзне засідання поблизу засипаного озера спільно з львів’янами та забудовниками. Тоді представник Avalon запевнив, що ставки відновлять. Попри це, як з’ясувалося, комунальну землю передали в оренду з документами, у яких не було зазначено жодної водойми.

Чому ставки не були зазначені у договорах оренди почала з’ясовувати поліція. В ухвалі, яку оприлюднили 5 серпня у Єдиному державному реєстрі, йдеться, що досудове розслідування стосується імовірного зловживання службовим становищем посадовцями Львівської міськради. Згідно з ухвалою слідчого судді, слідство встановило такі факти:

  • У січні 2022 р. Держагентство водних ресурсів погодило паспорти трьох ставків площею 648 кв. м, 119 кв. м та 873 кв. м;
  • Водночас, Львівська міськрада у 2019 році своєю ухвалою дозволила поділити земельну ділянку зі ставками площею 6250 кв. м на дві менші, площею 4582 кв. м та 1683 кв. м. Тоді ж землю зареєстрували як комунальну власність Львівської громади
  • Згодом ділянки надали в оренду ТзОВ “Науково-технічний центр міжгалузевих програм”. Менша ділянка мала обмеження на будь-яке будівництво.

“У договорах оренди вищевказаних земельних ділянок відсутні будь-які відомості, які свідчать про наявності на вказаних земельних ділянках трьох водних об`єктів (ставків), а також обмежень у використанні орендованих земельних ділянок … обставини свідчать про зловживання службовими особами Львівської міської ради своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, що спричинило тяжкі наслідки громаді Львова при передачі земельної ділянки в оренду не за цільовим призначенням, визначеним земельним та водним законодавством”, — зазначено у документі. Відтак суд задовольнив клопотання правоохоронців та дозволив слідчим обстежити зазначені ділянки.

Директор департаменту природних ресурсів, будівництва та розвитку громад Львівської міськради Тарас Кубай у коментарі LVIV.MEDIA підтвердив, що правоохоронці дійсно розслідують справу та додав, що наразі у міськраді вилучили частину документів. Також Тарас Кубай розповів, що в час, коли ділянку на Замарстинівській передавали в оренду — водойми висохли: “Коли робилися паспорти водних об'єктів у 2021 році, їх (ставків — ред.) фактично вже тоді не було. На даний час у нас документально не все збігається з реальною ситуацією, яка є на цій території”. Відтак, за словами Тараса Кубая, з забудовником домовилися розробити новий детальний план території вже із водоймою. Чи надалі буде одна водойма, чи їх буде декілька — наразі невідомо.

Стоянка і ресторан: чи залишиться місце на ставки?

Разом з обіцянками відновити водойми з плесом того ж розміру, що й раніше (сумарна площа ставків 1640 кв. м), забудовник планував на ділянці збудувати ще й заклад харчування.

Голова ГО “Зручне місто” Юрій Тер-Арутюнян розповідає, що на зазначеній землі неможливо помістити і озеро, і ресторан, адже там замало місця: “Ділянка там настільки маленька, що якщо там буде щось крім озера, то на нього вже просто місце не залишиться. Це просто банальна геометрія.” Активіст зазначає, що міська влада обіцяла відновити озеро у тих масштабах, яким воно було раніше. До того ж на частині ділянки, де колись були озера, уже зробили стоянку, відсунувши паркан. “Очевидно, що це не просто так зроблено. Це, напевно, один з таких ходів, які покликані знищити озеро. Мешканці “Флексу” будуть казати: ”О, так класно, ми вже тут рік паркуємося, тепер ви нам тут озеро хочете” — розповідає Юрій Тер-Арутюнян.

Львівська міськрада 28 березня 2024 р. своєю ухвалою дозволила внести зміни до детального плану території житлового району “Голоско” і згодом уклала договір з ДП “Містопроект” про розроблення оновленого територіального плану, а саме ділянки, де були раніше озера. Наразі план на стадії розробки, над ним працюють понад чотири місяці. За словами Тараса Кубая, проєктні пропозиції, які представлять на громадських слуханнях, будуть готові на початку вересня. Тож доля закладу харчування на місці озера теж залежить від оновленого плану: “Я думаю, що з якимось конкретними пропозиціями ми зможемо знайомитися, коли детальний план буде поставлений на громадські слухання”.

Щодо стоянки, то директор департаменту зазначає, що забудовник мав право відсунути паркан, якщо це було в межах території, де велося будівництво: “Якщо це є в межах цієї території, де здійснювалася забудова, то можливо воно і в принципі не є порушенням закону. Тому що цей паркан був умовний, просто відділяв будівельний мережі від водойми”.

Зазначимо, що у проєкті житлового комплексу на Замарстинівській, забудовник теж зображав водойму біля будинків Avalon Flex, проте в дещо іншій інтерпретації, ніж було до будівництва. Зокрема, на проєкті було лише одне озеро, а не три ставки.

У чому цінність ставків на Замарстинівській

Озеро на Замарстинівській, 172 було відображене на картах Львова ще на початку сторіччя, розповідає активіст Юрій Тер-Арутюнян. Тоді воно називалося озером Димета, на честь багатого купця, який його облаштував: “Там були купальні і рекреаційна зона для відпочинку львів’ян. Це одне з озер, які були популярні в цій місцевості. Потім за радянських часів там почали розводити рибу”.

Озеро на Замарстинівській належить до системи водойм, що починається із джерел в Брюховицькому лісі, продовжується озером Стосика, озером на території монастиря Святого Альфонса та озером Димета на Замарстинівській біля ТЦ “Спартак”. Надалі ж система подовжується озерами на Липинського і впадає у Полтву.

LVIV.MEDIA надіслав інформаційний запит компанії Avalon, щоб з’ясувати, чи не змінились плани забудовника щодо будівлі ресторану на цьому місці і яким чином на цій ділянці хочуть поєднати і заклад харчування і водойму. Однак упродовж тижня компанія на нього не відповіла.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності