Суд стягнув з торгового дому заводу “Іскра” 37,6 млн грн за змову на аукціоні

Суд зобовʼязав торговий дім заводу “Іскра” сплатити 37,6 млн грн за змову в тендері

Львівське підприємство порушило антимонопольне законодавство під час тендеру на купівлі тернопільського радіозаводу

Господарський суд Львівської області розглянув позов Антимонопольного комітету України до товариства з обмеженою відповідальністю “Торговий дім Львівського електролампового заводу “Іскра” про стягнення понад 37,6 млн грн. АМКУ оштрафував підприємство за тендерну змову під час купівлі заводу на Тернопільщині, йдеться у рішенні, яке оприлюднили 29 липня в Єдиному державному реєстрі.

Змова на аукціоні з продажу державного заводу

В жовтні 2018 року ТзОВ “Торговий дім “Іскра” взяло участь в аукціоні з продажу державного пакета акцій тернопільського радіозаводу “Оріон”. В аукціоні перемогло ТОВ “Самбірський радіозавод “Сигнал”, яке запропонувало за 96% акцій 57 млн грн.

Згодом Антимонопольний комітет України виявив змову серед учасників аукціону: компанії-переможця і торгового дому “Іскра”. За результатами розслідування АМКУ встановив, що обидві фірми пов’язані між собою, зокрема мали одну й ту ж юридичну адресу, активно торгували одна з одною, надавали одна одній фінансову допомогу, на них працювали одні й ті ж люди. Окрім того, обидва підприємства реєструвались на аукціонному майданчику Prozorro з однієї і тієї ж IP-адреси, витяги з ЄДР замовляла одна і та ж людина, а подані на аукціон документи були видруковані на одному і тому ж принтері. Антимонопольний комітет оштрафував обидвох учасників змови: ТД ЛЕЛЗІ” на 18,8 млн грн, а “Самбірський радіозавод “Сигнал” — на 11,3 млн грн.

Сума штрафу зросла удвічі

Після того, як ТД ЛЕЛЗІ не сплатив штраф, АМКУ почав нараховувати пеню: півтора відсотка від суми штрафу за кожен день. Коли пеня досягла максимально можливого розміру - 100% від суми штрафу — антимонопольний комітет звернувся до суду, який задовольнив його позов.

Враховуючи наведені норми законодавства та встановлені судом обставини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення штрафу та пені є обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, не спростовані відповідачем, з огляду на що підлягають задоволенню” — йдеться у рішенні.

Згідно з рішенням суду, ТзОВ “Торговий дім Львівського електролампового заводу “Іскра” має сплатити до державного бюджету України понад 37,6 млн грн, а також — компенсувати АМКУ понад 451 тис. грн судового збору. Рішення господарського суду може бути оскаржене в апеляції.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності