Скнилівська трагедія: 22 роки від дня авіакатастрофи у Львові

Сеилівська трагедія

22 роки тому, 27 липня 2002 року під Львовом на Скнилівському аеродромі трапилася трагедія, яка забрала життя 77 людей, з них — 28 дітей. У цей день внаслідок авіакатастрофи, яка трапилася під час святкування 60-ї річниці 14 авіаційного корпусу (далі — 14 АК) Військово-Повітряних сил України винищувач Су-27УБ упав у натовп глядачів. За кількістю загиблих Скнилівська трагедія є найбільшою катастрофою в історії авіаційних шоу.

“Це був звичний мирний день 22 роки тому, який став чорною сторінкою в історії Львова та всієї України – Скнилівська трагедія. В цей день, 27 липня 2002 року, жителі Львівщини зібрались аби подивитися на авіашоу. Атмосфера була сповнена передчуттям захопливого видовища. Все йшло за планом, аж раптом літак Су-27, виконуючи найскладніші фігури пілотажу, втратив керування і впав у натовп глядачів. У той день жахлива авіатроща забрала життя 77 людей, з них – 28 дітей”,написав на своїй сторінці керівник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

27 липня 2002 року на Скнилівському аеродромі проводили святкування, присвячене 60-річчю 14 АК ВПС України. Фігури вищого пілотажу виконував досвідчений екіпаж пілотів першого класу групи “Українські соколи” полковники Володимир Топонар і Юрій Єгоров. Подивитися на фігури вищого пілотажу прийшли близько 10 000 осіб.

На виконання демонстраційного пілотування був підготовлений МіГ-29УБ зі складу 114 бригади тактичної авіації. Але через погодні умови машина не змогла вилетіти з Івано-Франківська до Львова. Замість неї зі складу 9 винищувального авіаційного полку було піднято Су-27УБ.

О 12:52 за місцевим часом Су-27УБ, під час завершення фігури вищого пілотажу “напівпетля”, яку виконав на дуже малій висоті з порушенням та виходом на критичні кути атаки, намагаючись перейти до горизонтального польоту та уникнути зіткнення із землею, зачепив стабілізатором дерево, потім крилом бетонне покриття рульожної доріжки, а далі — врізався в Су-17М4Р 48 окремого гвардійського розвідувального авіаційного полку (Коломия) на землі. Літак правим крилом зачепив штурманський ліхтар Іл-76ТД, і, виконавши три оберти навколо осі центроплану, впав у натовп людей, які вийшли на аеродром, аби краще побачити виконання пілотування.

Літак вибухнув і запалав. Обидва пілоти катапультувалися вже після контакту з землею і зазнали лише незначних пошкоджень внаслідок перенавантажень при катапультуванні. Близько двадцяти машин швидкої допомоги та пожежні команди прибули для рятування потерпілих.

Пізніше на місці контакту Су-27УБ та Іл-76ТД знайшли рештки близько дванадцяти людей.

Розслідування трагедії

Розслідуванням трагедії зайнялася Генеральна прокуратура України та спеціальна комісія Міністерства оборони України. Від самого початку висунули декілька версій причин аварії: технічна несправність літака, помилка пілотів, а також помилка в плануванні польотів, організації та розміщенні глядачів на летовищі. Пресцентр Генеральної прокуратури зробив заяву, в якій причинами трагедії назвали погану організацію, підготовку та проведення авіашоу.

Пілотам інкримінували відхилення від льотного завдання, низький професіоналізм і недбальство. Вони не визнавали своєї провини в аварії та говорили про погану організацію шоу, зокрема, що їхні польотні карти суттєво відрізнялися від місцевості, де мали бути проведені маневри. Пілоти також зазначили, що на шоу мусили виконувати маневри на літаку, на якому заздалегідь не тренувалися. Деякі експерти також зазначали, що наземні служби мали повідомити пілотів про відхилення від програми шоу і наближення до глядачів. Зокрема, при наближенні до людей на відстань ближче ніж 200 м фігури пілотажу не мали б виконуватися.

Осіб, причетних до авіашоу, та льотчиків визнали винними у скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту. До 6 років тюремного ув'язнення засудили генерал-майора Анатолія Третьякова, який виконував обов'язки командувача 14 АК. Також 5 років отримав керівник польотів із землі підполковник Юрій Яцюк.

Льотчик Володимир Топонар отримав 14 років ув'язнення, а льотчик Юрій Єгоров — 8 років. Окрім того, Військовий апеляційний суд Центрального регіону України постановив стягнути за знищений винищувач з Топонаря 7,2 млн грн, з Єгорова 2,458 млн грн, з Третьякова та Яцюка по 800 тисяч грн з кожного. З часом суми стягнень були зменшені. Пілоти відмовилися визнавати себе винними.

7 листопада 2007 року своїм указом тодішній президент Віктор Ющенко помилував деяких обвинувачених у цій справі: зокрема Анатолія Третьякова, скоротив строк ув'язнення Юрію Єгорову з 8 до 3 років.

На першу річницю Скнилівської трагедії на вулиці Авіаційній у Львові спорудили каплицю всіх Святих українського народу. Біля каплиці встановлено 77 каменів, які символізують жертв катастрофи.

Нагадаємо, у січні 2023 року стало відомо про смерть звинуваченого у Скнилівській трагедії льотчика Топонаря. Він помер у Криму. Топонар пробув за ґратами вісім років, з 2005-го до 2013 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності