• Головна
  • Новини Львова
  • Львівʼянка просить Міністерство захисту довкілля перевірити законність обрізання 400-річного дуба

Львівʼянка просить Міністерство захисту довкілля перевірити законність обрізання 400-річного дуба

Львівʼянка просить Міністерство захисту довкілля перевірити законність обрізання 400-річного дуба

Один з найстаріших дубів Львова розташований на вул. Енергетичній і його занесено до памʼяток природи місцевого значення

У середу, 10 липня, у Львові на вул. Енергетичній комунальники обрізали 400-річний дуб, який занесений до памʼяток природи місцевого значення. Місцева мешканка і біологиня Марія Хорняк стверджує, що дерево обрізали незаконно. Вона вже відправила листа Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів, а також збирається надіслати листа в Держекоінспекцію. В управлінні екології та природних ресурсів Львівської міської ради розповіли LVIV.MEDIA, що Сихівська районна адміністрація не погоджувала роботи з управлінням.

Роботи не погоджувалися

Марія Хорняк стверджує, що роботи з обрізання старого дуба були проведені незаконно і цим повинні були зайнятись фахівці. “10 липня, о 14:20, була проведена незаконна обрізка об'єкта природно-заповідного фонду, пам'ятки природи місцевого значення — найбільшого дуба у Львові, якому понад 400 років, з обхватом стовбура 5,5 м! Для проведення робіт з такими деревами має створюватися окремий проєкт під керівництвом фахівців, арбористів, але всупереч правилам, обрізку проводили звичайні виконавці навіть без дозвільних документів! Це злочин” — йдеться в повідомленні Марії Хорняк.

У коментарі для LVIV.MEDIA Марія Хорняк розповіла, що на обрізку дерева першими звернули увагу сусіди, вони встигли зробити на місці фото. ”Вони дізналися, що у працівників немає дозвільних документів. В складі робочих не було відповідних фахівців, це були звичайні роботяги, яким дали вказівку приїхати і обрізати дерево. Чому вдень обрізали цей дуб я не розумію. Якби в цьому районі проводились, якісь загальні роботи. А так на Сихівському районі ніяких загальних робіт не планувалося”, — розповіла львівʼянка Марія Хорняк.

Управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради у коментарі зазначили, що наразі уточнюють інформацію про незаконність робіт. “Ми перевіряємо чи там була вимога на обрізку дерева. Науковці рекомендували зробити обрізку, оскільки там багато мешканців і щоб їх не травмували сухі гілки. Єдина проблема — Сихівська адміністрація з нами не погодила цих робіт. Тобто наше управління не може сказати, що вони були незаконні. Ми зараз уточнюємо інформацію” — зазначили в управлінні екології ЛМР.

До слова, в управлінні екології також зауважили, що юридичної процедури погодження робіт немає, але зазвичай балансоутримувач і управління попередньо проговорюють роботи і управління екології скеровує свого представника. В цьому випадку цього не відбулося.

У Сихівській районні адміністрації відповіли, що не мають інформації про інцидент і просили звернутися у відділ комунального господарства Сихівської районної адміністрації. Однак коментаря від відділу комунального господарства журналісти впродовж дня так і не отримали.

На думку біологині Марії Хорняк нагальної потреби обрізати це дерево не було. “Біля нього проходить маленька доріжка, по якій мало хто ходить і тому я вважаю що це дійсно злочин” — зазначила Марія Хорняк і додала, що обрізати дерева у сильну спеку протипоказано, — “Обрізка дерев повинна відбуватися з 15 лютого по 15 березня, або ж з 15 жовтня по 15 листопада. В крайньому разі це може відбуватися взимку, коли зима тепла. Влітку, в таку спеку, взагалі протипоказано обробляти зелені насадження, обрізати. Тим більше якщо це памʼятка місцевого значення, то повинна збиратися комісія з фахівців-арбористів  , які створюють окремий проєкт, щоб не зашкодити дереву” — зазначила біологиня.

Львівʼянка уже подала скаргу в Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів і очікує відповіді. Також Марія Хорняк планує написати листа в Держекоінспекцію.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності