У ЛМР не змогли проголосувати за позику для добудови сміттєпереробного заводу

Депутати ЛМР прийняли ухвали на запозичення 700 млн грн кредиту на будівництво сміттєпереробного заводу

Кошти планують взяти в Ощадбанку. Загальна сума запозичень 840 млн грн

У четвер, 4 липня, депутати Львівської міської ради перенесли розгляд ухвали про запозичення до міського бюджету 840 млн грн. Більшу частину цих коштів — 718 млн грн — мали б витратити на добудову сміттєпереробного заводу та ремонт доріг. Однак після обговорення у сесійній залі міський голова Львова Андрій Садовий запропонував перенести розгляд ухвали. і більшість депутатів підтримала цю пропозицію.

Для затвердження кредиту не вистачило голосів

Під час розгляду питання про прийняття ухвали перший заступник міського голови Андрій Москаленко пояснив потребу у кредиті. “Мова йде про виконання робіт, які необхідні щодо завершення механіко-біологічного комплексу, для того, щоби до кінця цього року його запустити і можна було використовувати RDF паливо. Нагадаю, що запуск цього об'єкту дасть змогу з наступного року економити до 150 млн грн, які ми закладаємо щорічно в бюджеті на перевезення твердих побутових відходів. Якщо ми таких дій не вчинимо, то консервація об'єкта в рік складає близько 6 млн євро” — зазначив Москаленко.

У своєму виступі депутат від фракції “Голос” Віталій Троць запропонував відкласти розгляд цього питання до осені. "В нас є зараз на рахунку велика сума, ми також в бюджеті передбачаєм прямі коштів на те, щоб добудувати. До вересня в нас буде завершена робота, так ми плануєм, по комісії нашій по сміттєвому заводу, і у вересні тоді повернутись для оплати решти боргів. Ніякої зупинки, ніяких консервацій не потрібно робити" — пояснив депутат Троць.

Після цього Андрій Садовий оголосив перерву у роботі сесії щоби непублічно обговорити можливість голосування із головами депутатських фракцій. Після короткої розмови він запропонував перенести розгляд. При цьому він порівняв противників запозичення з людьми, які “натягують гумку на своїх трусах”. “Я розумію певних депутатів, які не можуть зараз голосувати через ті чи інші обставини. Людина є жива істота, вона піддається під різні тиски, впливи. Можливо хтось до кінця чогось не розуміє. Я оптиміст, я прекрасно переконаний, що всі важливі питання будуть проголосовані. А ці люди, які заважають — вони натягують гумку на своїх трусах. Больно натягують собі... але така людська природа” — зазначив Андрій Садовий

Про кредит

В пояснювальній записці до проєкту ухвали вказано, що найбільше грошей необхідно для будівництва сміттєпереробного заводу, а решту коштів для інфраструктурних проєктів.

  • 718 млн грн міська рада хоче витратити на реалізацію проєкту по будівництву механіко-біологічного комплексу перевантаження та перероблювання твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13.
  • 76 млн грн піде на реконструкцію системи живлення ТЦ Північна на вул. Пластова, 125.
  • 30 млн грн витратять на будівництво шляхопроводу на перехресті вул. Тараса Шевченка і вул. Омеляна Ковча.
  • 17,7 млн грн — на капітальний ремонт двох ЦНАПів на вул. Липинського, 11 і вул. Шевченка, 374.

Взяти гроші мерія планує в кредит від АТ "Державний ощадний банк України". Відсоткову ставку будуть розраховувати на основі українського індексу UIRD 3М (станом 03 липня він складає 13,01%) + 3% маржі, але не більше ніж 22 % річних. Раз у квартал Ощадбанк буде переглядати та змінювати розмір відсотка. Кредит візьмуть на п’ять років з можливістю дострокового погашення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності