• Головна
  • Новини Львова
  • Львівські лікарі врятували 71-річну майстриню спорту, в якої відмерли дві третини кишківника

Львівські лікарі врятували 71-річну майстриню спорту, в якої відмерли дві третини кишківника

Львівські лікарі врятували 71-річну майстриню спорту, в якої відмерли дві третини кишківника

У Наталії Михайленко припинилося постачання крові до кишківника, через що розвився стрімкий некроз

У Львові хірурги врятували життя майстрині спорту міжнародного класу зі стрільби з лука та діючої тренерки Наталії Михайленко. Жінка звернулася по допомогу через біль в животі та нудоту, а лікарі виявили, що у неї відмерли дві третини тонкого кишківника. До 90% хворих з таким захворюванням помирають, проте після двох успішних операцій та реабілітації 71-річна спортсменка зможе повернутися до звичного життя. Про це журналістам LVIV.MEDIA повідомили у пресслужбі Лікарні святого Луки у вівторок, 2 липня.

Як розповіли лікарі, жінці стало зле на початку червня, під час чергових змагань. Її нудило, болів живіт, в голові паморочилось, і знеболювальне не допомагало. Коли лікарі обстежили Наталію Михайленко, то виявили у неї смертельно небезпечне захворювання — гострий мезентеріальний тромбоз. У жінки було перекрите кровопостачання кишківника, що спричинило стрімкий розвиток некрозу органа.

“Це є, напевно, одним з найгірших діагнозів для пацієнта. Такі хворі вважаються або неоперабельними, або ж у післяопераційному періоді у них виникають важкі ускладнення, які призводять до летальних наслідків. Згідно зі світовою статистикою смертність в такому випадку сягає близько 80-90%”, — розповів хірург Лікарні святого Луки Богдан Ліщук.

Наталію Михайленко вирішили негайно прооперувати. Під час втручання хірурги виявили, що дві третини тонкого кишківника жінки вже відмерли. Лікарям довелося видалити усю вражену некрозом ділянку та сформувати стому — вивести кишку назовні через штучний отвір у черевній порожнині. “Через 2 дні пацієнтці провели повторне хірургічне втручання із реконструкції шлунково-кишкового тракту шляхом накладання анастомозу. Лікарі забрали ентеростому та з’єднали вцілілі частини органу. Обидві операції минули добре”, — додали у лікарні.

Протягом трьох тижнів Наталія Михайленко проходила інтенсивне лікування. За цей час у неї не виникло жодних ускладнень, тож майстриню спорту вже виписали. Ще близько 2-3 місяців триватиме післяопераційне відновлення, а потім жінка зможе повернутися до нормального життя та роботи.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності