• Головна
  • Новини Львова
  • Львівські лікарі врятували дівчинку, яка втратила голос через рідкісну форму хвороби

Львівські лікарі врятували дівчинку, яка втратила голос через рідкісну форму хвороби

Львівські лікарі врятували дівчинку, яка втратила голос через рідкісне захворювання

Дівчинка майже три місяці була без голосу і мала сильну задуху

Отоларингологи львівської лікарні Охматдит успішно пролікували 13-річну дівчину з Одеси з атиповою формою кашлюка. Про це 26 червня повідомили у лікарні.

Наприкінці лютого у Софії раптово зник голос, зʼявився кашель та задуха. Проте ознак вірусної інфекції та температури не було. З цими скаргами сімʼя звернулась до шпиталю в Одесі. Там медики обстежили дівчинку, однак нічого не виявили. Тоді батьки вирішили привезти Софію до Львова та звернутись до фахівців лікарні Охматдит.

“Ми зробили їй непряму ларингоскопію, виявили звуження, тому прийняли рішення під загальною анестезією провести пряму ларинготрахеоскопію, адже цей метод обстеження дозволяє виконати детальний огляд усіх відділів гортані та трахеї. Під час такого огляду взяли матеріал для гістологічного дослідження — було виявлено грануляційну тканину з ознаками хронічного запалення із загостренням”, — розповіла отоларинголог Соломія Златановська.

Команда львівських фахівців радились щодо загадкового випадку із польським колегою Ярославом Шидловським. Спільно вирішили, що клінічно усе вказує на кашлюк, хоча специфічні аналізи були негативні.

Призначене лікування від кашлюку подіяло одразу — на 7-8 день терапії зʼявився голос, зменшилась задуха. А через 2 тижні настало повне одужання.

“Складність випадку у тому, що не було діагнозу. Відомо ж, якщо є діагноз, то знаємо як допомогти. Унікальність була тому, що не було типового кашлюкового кашлю, а домінували симптоми блокади дихальних шляхів і порушення голосу. Це й ускладнило діагностику”, — пояснив керівник Клініки отоларингології Федір Юрочко.

Нагадаємо, у Львові лікарі Охматдиту вилікували від кашлюку та пневмонії 18-денну дитину.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності