Верховний суд повернув Митрополичі сади у власність Греко-Католицької церкви

Верховний суд повернув Митрополичі сади у власність Греко-Католицької церкви

Держспецзв’язку відмовили у поверненні ділянки, якою відомство володіло до 2020 року

Верховний суд визнав законною передачу Греко-Католицькій церкві ділянки землі у Львові, яка до 2020 року була закріплена за Держспецзв’язку. Відомству повністю відмовили у позові. Про рішення суду повідомив мер Львова Андрій Садовий у понеділок, 24 червня.

За словами міського голови Львова, Верховний суд виголосив рішення на користь Греко-Католицької церкви 11 червня. Відтак земельна ділянка біля головного Собору Святого Юра, або ж Митрополичі сади, остаточно перейшла у власність церкви.

Ще у 2020 році Львівська міська рада передала ділянку, закріплену за Львівським обласним управлінням зв’язку, у власність Курії Львівської архієпархії УГКЦ. Рішення обґрунтували “відновленням історичної справедливості“, адже до 1951 року територія Нижніх митрополичих садів належала до комплексу церкви Святого Юра. Держспецзв’язку оскаржила це рішення у суді, проте Господарський суд Львівської області та Західний апеляційний господарський суд відмовили у позові.

У 2022 році Верховний суд підтвердив ці судові рішення і відправив справу на новий розгляд. Вже 17 вересня 2023 року Господарський суд прийняв рішення на користь держави: визнав незаконною і скасував ухвалу Львівської міськради, якою вона передала землю у власність церкви. У березні 2024 року Західний апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції, відтак Львівська міськрада звернулась до Верховного Суду.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності