• Головна
  • Новини Львова
  • Львівські депутати поїдуть в Одесу перевірити як використали 20 млн грн з ініціативи Садового

Львівські депутати поїдуть в Одесу перевірити як використали 20 млн грн з ініціативи Садового

Сесія Львівської міськради

Депутати Львівської міськради пояснили, що підтримали пропозицію міського голови Львова Андрія Садового виділити 20 млн на обладнання для вітрильника через довіру до військових

Під час дослідження історії з виділення 20 мільйонів гривень з бюджету Львова на обладнання для навчального вітрильника, ми звернули увагу на те, як депутати міської ради обговорювали та голосували за це питання. Із запису трансляції сесійного засідання ЛМР відомо, що пропозицію надати субвенцію ВМС виніс міський голова Львова Андрій Садовий “з голосу”. Тобто проєкт цього рішення не був оприлюднений до засідання, його не обговорювали на депутатських комісіях. Щобільше, депутати не бачили запиту від командування Військово-морських сил на ці гроші. З усім тим, більшість депутатів проголосували за усну пропозицію міського голови. “За” проголосували фракції “Самопомочі”, “Європейської солідарності” та ВО “Свобода, більшість членів фракцій “Голосу” та “Варти” не голосували.

Журналісти LVIV.MEDIA запитали депутатів із різних фракцій, чому вони виділили 20 мільйонів гривень на невідомі їм потреби та чи голосували б за це рішення, знаючи на що насправді їх хотіли витратити.

Голосували “за”, бо повірили міському голові

Голова фракції ЄС у міській раді Петро Адамик у коментарі заявив, що справа депутатів — виділяти гроші військовим, а те, як їх витрачають — їхня справа. “Коли до нас звертаються військові, це наша справа виділити всім. Зараз справа, яка набула розголосу про те, що хтось хотів на вітрила, а потратив на дрони. Я вважаю, що ми маємо дати, а справа совісті тих військових фінансистів, якщо вони вирішать на потреби того чи іншого підрозділу. Військовим видніше”, — пояснив Адамик. Втім, визнав, що якби знав, що гроші призначались саме на вітрильне судно — фрегат “Дружба”, то не підтримав би пропозиції: “Звичайно що ні, але знову ж таки, який вітрильник, який фрегат? Це були просто коментарі такі, а з іншої сторони була запальна промова з трибуни очільника міста, що треба допомогти та відзвітують. Тут ти отримаєш хейт у будь-якому випадку: не дав — не хотів допомогти, дав — дав не на то”, — додав Петро Адамик.

Депутат від фракції “Європейська солідарністьНазарій Бербека також був серед тих, хто 14 грудня 2023 року підтримав рішення виділити 20 млн грн для ВМС. Він зазначив, що його переконав міський голова Львова Андрій Садовий. На питання, чи змінив би він свою позицію, маючи більше інформації, пан Назар не відповів. “Був запит від морських сил, що їм важлива наша підтримка. Були запевнення на сесії, що цей запит є і ми колективно підтримали це рішення. Я не бачу сенсу зараз говорити про те, якби ми знали чи не знали (на що витратять кошти — ред). На скільки я знаю, зараз є роз'яснення на що вони витратили ці кошти. Давайте ми дочекаємося звіту, який вони нам мають надати, і тоді будемо розуміти. Кожен собі вирішить правильно чи не правильно ці кошти вони використали”, — пояснив Назарій Бербека.

Тут варто зауважити: речник ВМС заявив, що ВМС витратить гроші зі Львова на FPV-дрони та прилади нічного бачення замість обладнання для навчального судна, лише після публікації розслідування LVIV.MEDIA.

Чи бачили депутати запит від військових моряків?

Голова фракції “Самопоміч” Вікторія Довжик, пояснила своє голосування тим, що завжди підтримує виділення коштів для ЗСУ. На питання, чи бачила вона запит від ВМС на гроші з бюджету Львова, депутатка відповіла, що не пам’ятає цього: “Я завжди голосую “за” на підтримку ЗСУ, незважаючи на те, яка це частина і які завдання вони виконують. Я вважаю, що Збройні Сили це пріоритетне завдання для підтримки. Я знала, що мова йде про підтримку Військово-морських Сил. Я не пам’ятаю всіх роздаткових матеріалів сесії 14 грудня, але на кожній сесій в нас є ряд запитів від різних частин і ми приймаємо рішення”, — пояснила Вікторія Довжик.

Однопартієць Вікторії Довжик Андрій Шевців краще пам’ятає перебіг засідання 14 грудня. Своє рішення проголосувати “за” він пояснив великою довірою до Військово-морських сил. За його словами, якщо вони офіційно звернулися з таким проханням, значить у цьому була потреба.

"Головуючий під час засідання повторно звернувся до депутатів в зал про те, що є лист ВМС і на нього треба відреагувати. У відповідь депутату з фракції “Варта” Андрій Садовий заявив, що до кінця дня зацікавлені зможуть ознайомитися з тим листом. Якщо пригадати нюанси, то на комісіях і колегіях міськради точилися дискусії щодо доцільності виділення цих грошей і те, що за ці гроші мали б придбати, і взагалі наскільки доцільно виділяти на цей кораблик. Ми на фракції проговорили, що якщо є такий лист, значить ВМС мають фаховість і доцільність просити гроші саме на це”, — сказав Андрій Шевців.

Ще один депутат від об'єднання "Самопоміч", Андрій Закалюк, відмовився надати коментар.

Натомість депутат від ВО “Свобода” Любомир Мельничук у коментарі LVIV.MEDIA стверджує, що ще до голосування бачив запит на виділення грошей. “В нас був офіційний лист від Міністерства оборони, який продемонстрував Андрій Садовий, в якому нас просили, я вам навіть процитую: “з метою покращення підтримки належної боєздатності та навчання особового складу, просимо вас виділити кошти на матеріально-технічне забезпечення військової частини відповідного номера Військово-Морських Сил України для закупівлі морських засобів навігації, океанографії, засобів зв’язку тощо. Відповідно ми всі запити від військових підтримуємо автоматично”, — зазначив Любомир Мельничук.

Тепер депутати хочуть поїхати в Одесу з перевіркою

Голова фракції “Голос” Віталій Троць був єдиним зі своєї команди, хто підтримав рішення про виділення 20 млн грн. У коментарі LVIV.MEDIA він запевнив, що міський голова показав головам фракцій загальний запит від ВМС та пояснював, що гроші потрібні для створення тренувального судна для моряків.

“Андрій Садовий під час перерви усім головам фракцій показував цей запит від ВМС. Запит був загальний, але були пояснення і гарантії міського голови, що вони будуть витрачені для створення тренувального судна для навчання курсантів-моряків. Це була єдина мотивація, чому я підтримував це рішення, бо якщо їм не надати засіб тренування, то не буде ніякої практики. В результаті, оскільки вони витратили ці кошти, то я вважаю, що це трохи не цільово. Вчора на бюджетній комісії ми вирішили зробити виїзд в академію в Одесу, щоб все проговорили, показали куди витратили 20 млн з бюджету Львова і як вони там вчаться і тренуються”, — зазначив Віталій Троць.

Нагадаємо, у розслідуванні LVIV.MEDIA з’ясував, що Львівська міська рада у грудні 2023 року виділила Військово-морським сила 20 млн грн на закупівлю навігаційного обладнання для вітрильника “Дружба” — навчального судна, яке вже багато років не використовується за призначенням і не відіграє жодної ролі у збройному протистоянні з Росією. Після публікації розслідування в ВМС заявили, що змінили свій намір і скерують ці гроші на закупівлю FPV-дронів та приладів нічного бачення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності