Суд повернув державі 60 га прикордонних земель на Сокальщині

село Варяж

Ділянку на кордоні з Польщею незаконно передали міськраді та здали в оренду фермерам

Господарський суд Львівської області зобов’язав повернути у державну власність земельну ділянку вартістю майже 3 мільярди гривень, яку незаконно передали у комунальну власність. Йдеться про понад 60 гектарів, які розташовані на кордоні з Польщею в Сокальському районі. Про це 3 травня повідомили у Прокуратурі Львівщини.

Вартість ділянки майже 3 млрд грн

Як вказано у матеріалах справи, ще у 2020 році Держгеокадастр передав землі біля села Варяж Сокальській міськраді у комунальну власність. В документах було зазначено, що обтяження речових прав та обмеження у її використанні відсутні. Через рік міськрада зареєструвала право власності, а згодом передала 52 гектари ділянки в оренду фермерському господарству "Агро-База" для ведення товарного сільськогосподарського виробництва терміном на 1 рік. Після завершення терміну оренди ділянку повернули Сокальській міськраді.

Однак, рішенням Господарського суду від 2016 року було встановлено, що ця земельна ділянка входить до складу прикордонної смуги і належить до земель оборони. Тобто вона не могла бути передана у комунальну власність і надана в оренду для сільськогосподарських потреб.

У 2024 році прокурори довели, що ця земля належить до земель оборони і забезпечує облаштування та утримання споруд на державному кордоні. Господарський суд підтримав позов прокуратури і повернув ділянку у державну власність. Тепер право власності на неї зареєстровано за Львівською обласною державною адміністрацією.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності