Помер відомий львівський громадський діяч і політв’язень Петро Франко

Петро Франко

Петро Франко був активним учасником громадського життя Львівщини 1990 — 2000 років

У вівторок, 28 травня, у Львові помер відомий громадський діяч, колишній політичний в’язень радянських концтаборів, письменник і дослідник Петро Франко. Інформацію про це поширив міський голова Львова Андрій Садовий.

Петро Франко багато років очолював Львівське обласне товариство політичних в’язнів і репресованих, був ініціатором проведнення багатьох меморіальних і культурних заходів. Він пішов із життя на 90 році життя.

Ще одна важка втрата для громади Львова та України. На 90-му році життя спочив політвʼязень, видатний дослідник, письменник та громадський діяч Петро Франко. Він присвятив своє життя служінню Україні та пам'яті тих, хто зазнав репресій. Його діяльність і наполегливість у відновленні історичної справедливості ніколи не буде забутою”, — зазначив Андрій Садовий.

Нагадаємо, у Львові у віці 83 років пішов із життя народний артист України Богдан Козак, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Довідка: Петро Франко (1934-2024) — почесний голова Всеукраїнського Товариства політичних в'язнів і репресованих, дослідник, письменник, редактор, громадський діяч. Народився в селі Глиниці Яворівського району Львівської області. За участь у національно-визвольній боротьбі 1949 року 15-річним юнаком був ув'язнений і за рішенням Особливої наради при МГБ СРСР засуджений на 5 років особливих концентраційних таборів. Ув'язнення відбував у Мордовських особливих концтаборах. Реабілітований 1991 року.

З 1992 року був членом комісії Львівської обласної ради з питань поновлення прав реабілітованих, а від 1996 року — член Міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій Львівської облдержадміністрації. Член організаційного комітету зі спорудження військового меморіалу Української Галицької Армії на Личаківському кладовищі. 1992 р. обраний головою Львівського обласного Товариства політичних в'язнів і репресованих. З серпня 2010 року був головою Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих. Головний редактор і упорядник фундаментального видання 10-томного збірника нарисів, спогадів і життєписів учасників національно-визвольної боротьби першої половини XX століття «У боротьбі за волю України» (2002—2013 рр.)

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності