Львівські хірурги пересадили серце 49-річному військовому

Львівські хірурги пересадили серце військовому: унікальна операція

Донором для захисника Василя Ципівка став мешканець Одеської області, якому лікарі констатували смерть мозку

Львівські кардіохірурги провели операцію з пересадки серця 49-річному військовому з Львівщини, Василю Ципівку. Для цього військового доставили на Одещину до донора і вже там провели операцію, повідомили у понеділок, 20 травня, у Першому ТМО Львова.

Військовому довелось пересадити серце через поранення на війні

49-річний Василь Ципівко з селища Шкло, що на Львівщині, отримав поранення у вересні 2023, перебуваючи на службі в ЗСУ. Після важкого поранення чоловік почав одужувати, однак цьогоріч його стан різко погіршився. Лікарі констатували дилатаційну кардіоміопатію — спадкову хворобу, яка розвинулась після поранення. Спершу стан пацієнта вдавалося підтримувати за допомогою медикаментів, проте згодом вони перестали допомагати і Василю призначили операцію з пересадки серця.

Донора знайшли, проте аж в Одеській області. Оскільки орган зберігає свої функції поза організмом нетривалий час, довелося їхати на операцію до донора на Одещину.

“Стан Василя був критичний. Зі своїм серцем він не прожив би і місяця. Донор ідеально підходив, але транспортувати його у Львів було неможливо, адже серце живе лише 4 години поза людським тілом. Тому ми оперативно взяли реципієнта, тобто Василя, зібрали команду та апаратуру і вирушили в Одеську область на операцію,” — зазначив керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця Першого медоб’єднання Львова Роман Домашич.

Донором Василя Ципівка став 37-річний чоловік, який потрапив в ДТП і медики констатували йому смерть мозку. Його родина ухвалила рішення і дозволила вилучити орган. Трансплантацію виконали у лікарні в Балті, що на Одещині. Вже на наступний день Василь зміг ходити, а на 10 — його виписали з лікарні. “Це якесь диво! Я в це не вірив. Йшов на операцію, як на війну. Але я живий і тепер здорове серце б’ється в мене в грудях,” — прокоментував військовослужбовець.

Нагадаємо, нещодавно львівські нейрохірурги видалили уламок міни з мозку 9-річного хлопчика з Херсона.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності