Львівські лікарі врятували 7-денну дівчинку з переміщенням внутрішніх органів

Львівські лікарі врятували 7-денну дівчинку з переміщенням внутрішніх органів

У дівчинки через отвір у діафрагмі на місце лівої легені перемістилися кишківник, шлунок та ліва доля печінки

Львівські лікарі понад місяць боролися за життя дівчинки, яка народилася із вадою діафрагми. Вада посунула внутрішні органи, перетисла легеню та не давала дитині дихати. Аби врятувати новонароджену, хірурги дитячої лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова мусили оперувати дитину прямо в кувезі реанімаційного відділення. Про це 15 травня повідомили у першому медичному об’єднанні Львова.

“На третю донечку — Єлизаветку — родина Митків із міста Стрий на Львівщині, чекала з нетерпінням. Мама Оксана, з огляду на досвід попередніх вагітностей, на 29-му тижні відчула, що з її крихіткою щось не так. Жінка записалася на позапланове обстеження і дізналася, що в донечки діафрагмальна грижа”, — розповіли у лікарні.

Діафрагмальна грижа — це вроджена патологія, за якої органи черевної порожнини через дефект діафрагми, себто отвір у ній, переміщаються в грудний простір. Так, у Єлизаветки на місце лівої легені перемістилися кишківник, шлунок та ліва доля печінки.

Для подальшого спостереження жінку скерували до Львова — у дитячу лікарню Святого Миколая. “Лікарня є однією із небагатьох в Україні, яка має замкнений цикл лікування. Тут є власне пологове відділення і всі профільні спеціалісти для надання допомоги новонародженим діткам зі складними вадами”, — йдеться у повідомленні.

Під час огляду у дівчинки виявили ще одну патологію

Консиліум лікарів ухвалив рішення, що Єлизавета з’явиться на світ одразу після формування легень — шляхом кесарського розтину. Та за місяць під час чергового огляду лікарі виявили у дівчинки ще одну патологію — кісту, яка стрімко росла в черевній порожнині дитини і яку необхідно було видаляти одразу після народження.

Єлизавета з’явилася на світ 14 березня на 37-му тижні вагітності мами. Попри потребу негайно оперувати, лікарі не змогли виконати втручання, адже маля не дихало самостійно. Неонатологи відділення інтенсивної терапії новонароджених під'єднали Єлизаветку до апарату високочастотної вентиляції легень. Тож операцію довелося відкласти.

Дівчинку прооперували через тиждень після народження

За тиждень після народження хірурги прооперували Єлизаветку просто в реанімації — прямо в кувезі, який забезпечував життєдіяльність немовляти. Спершу — видалили кісту, яка займала вже половину черевної порожнини. А потім органи із грудного простору, кишківник, ліву долю печінки та шлунок, повернули на місце у черевну порожнину. Під час третього етапу операції хірурги скорегували саму ваду — відновили м’язову перетинку діафрагми. Тож, ліва легеня змогла повернутися на своє місце, розправилася та наповнилася повітрям.

“Виходжували дівчинку ще близько трьох тижнів. Нині одномісячна Єлизавета впевнено одужує”, — розповіли медики.

Нагадаємо, у Львові хірурги успішно видалили злоякісну пухлину дворічному хлопчику з Новояворівська. У дитини діагностували величезну пухлину, що вразила життєво важливі органи і потребувала складного багатоетапного лікування. Рік тому хлопчику поставили діагноз, після чого він пройшов курс хімієтерапії та 8-годинну операцію через складне розташування пухлини.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності