• Головна
  • Новини Львова
  • Розвиток бізнесу, допомога ВПО та релокованим підприємствам: підсумок роботи Львівського партнерства зайнятості “Опліч”

Розвиток бізнесу, допомога ВПО та релокованим підприємствам: підсумок роботи Львівського партнерства зайнятості “Опліч”

У Львові відбулась конференція “Опліч — горизонти для зростання”

Львівське регіональне партнерство зайнятості “Опліч” підсумувало результати своєї діяльності по допомозі з розвитком бізнесу та підтримці вразливих груп людей

У пʼятницю, 26 квітня, у Львові відбулась підсумкова конференція за результатами роботи Львівського регіонального партнерства зайнятості “Опліч”. Це партнерство створене в січні 2023 року в межах Проєкту Міжнародної організації праці “Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні”. ЛРПЗ “Опліч” підтримує малий та середній бізнес, сприяє працевлаштуванню та самозайнятості й підтримує вразливі групи населення на ринку праці.

LVIV.MEDIA відвідав захід та поспілкувався з учасниками партнерства. Також ми дізналися про успішні історії допомоги в розвитку місцевого та релокованого бізнесу та підтримки внутрішньопереміщених осіб.

Виконавчий партнер проєкту

Виконавчим партнером Проєкту є громадська організація “Центр “Жіночі перспективи”. Голова цієї організації Любов Максимович розповіла, що уся діяльність була направлена на покращення ситуації з ринком праці у Львівській області. “Наша діяльність направлена на сприяння розвитку підприємництва у Львівській області, вивчення ситуації з ринком праці і місцями роботи. Так само вивчення ринку безробіття. В межах цього ми виробляли стратегію, також завдяки партнерству  “Опліч” була змога обʼєднати зусилля державних і бізнесових структур, асоціації й різних громадських організацій. Ви можете бачити, що це вже розрослось в певну мережу різних ініціатив” — розповіла Любов Максимович.

Любов Максимович зазначила, що за рік роботи “Опліч” надав 25 великих грантів на загальну суму 240 тис. доларів для розвитку місцевого і релокованого бізнесу і 27 мікрогрантів на  суму 75 тис. доларів. Також проєкт підтримав людей з вразливої верстви населення.

Допомога в розвитку власної справи

Львівська дизайнерка та власниця однойменного бренду одягу Олеся Марчук розповіла, що завдяки допомозі від ЛРПЗ “Опліч” вона змогла масштабувати власну справу. Під час конференції також відбувся показ вбрань, які розробила і відшила Олеся Марчук.

Якщо ми говоримо про комерційну частину моєї діяльності, то у мене були проблеми з тим, як масштабувати, тиражувати та продавати. Я шукала курси для ведення і розвитку бізнесу. У 2021 році дізналась про курси “Можу” від “Жіночих перспектив”, але через війну їх не завершила. А вже у 2023 році в межах партнерства “Опліч”, я завершила навчання з основ підприємництва і це мені насправді допомогло. Продажі моєї продукції збільшились і я почала залучати до свого бізнесу працівників. Рух є і я щаслива” — розповіла Олеся Марчук.

Допомога в розвитку аграрного бізнесу

Світла Тхір — засновниця сімейного фермерського господарства. ЛРПЗ “Опліч” допомогло в масштабуванні аграрного бізнесу, а центр зайнятості активно допомагає з пошуком працівників.

Ми вперше взяли участь у такому конкурсі. Ми про нього дізналися через центр зайнятості, а конкретно через їхній сайт. В поточній діяльності, коли ти зайнятий рутинною справою, ти не маєш часу на розвиток, участь в цій ініціативі нам дала змогу визначити наші перспективи і пріоритети. Ми отримали грант, до 10000 тисяч доларів США на закупівлю сучасної сільгосптехніки. Після отриманого, ми подвоїли свої земельні володіння, на яких ведеться бізнес. Ми почали вільніше розвиватися, не боячись невдач” — зазначила Світлана Тхір.

Двічі вимушена переселенка відкрила салон краси

Власниця салону краси, який розташований в Новояворівську, Наталя Мінаєва була вимушена двічі змінювати місце проживання через війну. Вона за освітою косметолог. Після тренінгу  “Розпочни і вдосконалюй свій бізнес”, Наталя змогла перемогти у однойменному конкурсі бізнес -плані, отримати грант на відкриття власного салону краси.

“Я двічі вимушена переселенка з Донецької області. Спершу переїжджала в межах Донеччини, а потім, після початку повномасштабної війни, вирішила виїхати зі своїми двома дітьми на Львівщину. Тут мені запропонували взяти участь у тренінгу з підприємництва. Завдяки цьому я отримала грант до 3000 тисяч доларів США і вирішила відкрити власний салон краси. За надані кошти я купила необхідну апаратуру і почала працювати. Планую й надалі брати участь в подібних заходах. Нам дають допомогу, в нас інвестують і таких ініціатив дуже багато” — розповіла Наталя Мінаєва.

Порятунок панчішної фабрики

Завдяки допомозі від ЛРПЗ “Опліч” у Львівській області вдалось відновити роботу Рубіжанської панчішної фабрики, яка розташовувалась в місті Рубіжне, Луганської області. Вона повністю втратила свої виробничі потужності. До того ж після переїзду на Львівщину у підприємства залишилось 11 млн грн боргів і три контейнери сировини, які застрягли в порту.

Ми релокований бізнес з Луганщини. Релокований це гучно сказано насправді, бо після переїзду у Львів в нас нічого не залишилось. У Рубіжному нашу фабрику розбомбили, все знищили. На нас висіли кредити на загальну суму 11 млн грн. З цього ми почали відновлювати наш бізнес тут. На щастя в нас залишилась команда з самого Рубіжного. Нам допомагали і державні структури, і партнерство «ОПЛІЧ», завдяки якому ми змогли купити європейське обладнання. Також ми створили додаткові робочі місця завдяки допомозі. Від початку реалізації гранту у нас було 46 працівників, а зараз їх 66. Ми поступово ростемо”, — розповіла комерційна директорка підприємства Ольга Ушакова.

Під час конференції "ОПЛІЧ"- партнерство для зростання" представники малого та середнього бізнесу підписали Меморандум про співпрацю та наміри створити бізнес - асоціацію "ОПЛІЧ"

***

В межах Проєкту Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії та уряду Німеччини за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) Gmb.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності