Львівський суд арештував головний офіс мережі лабораторій «Сінево»

«Сінево» — найбільша мережа медичних лабораторій в Україні, яка налічує 340 відділень та вісім лабораторій, фото Дмитра Ларіна/«Української правди»

Мережа лабораторій пригрозила зупинкою роботи через арешт її головного офісу

Найбільша мережа медичних лабораторій «Сінево» заявила про «безпідставний і протизаконний арешт», який Личаківський райсуд Львова за клопотанням Державного бюро розслідувань наклав на будівлю її головного офісу й центральної лабораторії у Києві. Відповідну заяву лабораторія поширила через низку ЗМІ у вівторок, 27 лютого. У зв’язку з цим, Компанія заявляє, що внаслідок арешту невдовзі буде змушена припинити діяльність у цій будівлі, «що призведе до повної зупинки роботи мережі лабораторій Сінево в Україні». Тим часом з матеріалів справи випливає, що «Сінево» купила будівлю у фізичних осіб, які перед тим вивели її з державної власності.

«Мережа медичних лабораторій Сінево Україна, яка є частиною міжнародної групи Medicover з головним офісом у м. Стокгольм (Швеція), офіційно заявляє, що арешт, накладений на будівлю головного офісу і центральної лабораторії компанії, розташовану за адресою м. Київ, пр-т Академіка Палладіна 46/2 (корп. 3), Личаківським районним судом м. Львова за клопотанням ДБР, є протиправним, незаконним, та може вважатися тиском на бізнес, який є найбільшою європейською інвестицією в галузь охорони здоров’я України», — сказано в заяві.

У «Сінево» зазначили, що кримінальне провадження, у рамках якого ДБР домоглося арешту будівлі, ведеться за фактом незаконного виведення з державної власності нерухомого майна у період з 2016 по 2021 роки. Однак у лабораторії заявили, що це кримінальне провадження не має жодного відношення ані до міжнародної групи Medicover, ані до будівлі, яка належить групі, та на яку накладено арешт. У заяві зазначається, що міжнародна група Medicover, в особі кіпрської компанії «Лінкмікс Холдінгс Лімітед», придбала будівлю ще в 2010 році у фізичних осіб. Тобто на момент придбання будівлі в 2010 році, вона перебувала у приватній власності, а не належала державі, відповідно, будівля жодним чином не могла бути виведена з державної власності в 2016-2021 роках, наголосили в «Сінево».

«У період з 2013 по 2016 роки міжнародна група Medicover, на правах законного власника будівлі, провела реконструкцію будівлі з метою покращення її характеристик для ведення бізнесу з надання українцям якісних лабораторних послуг. В ході реконструкції площа будівлі була збільшена більше ніж втричі. А за законодавством України, після такої реконструкції, будівля вважається новоствореним її власником об’єктом. Вищезазначене, в свою чергу, додатково доводить неправомірність накладеного ДБР арешту», — сказано в заяві мережі лабораторій «Сінево».

Також у мережі лабораторій заявили, що арешт на будівлю було накладено без офіційного повідомлення компанії і власника будівлі — кіпрської компанії «Лінкмікс Холдінгс Лімітед», та без виклику представників компаній на відповідне судове засідання. У «Сінево» стверджують, що про арешт їм стало відомо лише за фактом появи відповідного запису в державному реєстрі.

У «Сінево» додали, що накладений на будівлю арешт передбачає, крім стандартних заборон відчуження майна, також заборону власнику будівлі використовувати таку будівлю будь-яким чином, у тому числі шляхом передачі будівлі (її частини) в оренду іншим особам. Загалом «Сінево» звинувачує ДБР у тиску на бізнес та у блокуванні їхньої роботи та закликає правоохоронців та органи влади якнайшвидше вирішити питанням зі скасуванням цього, як вони стверджують, незаконного арешту.

«У разі негайного не вирішення питання, лабораторія Сінево буде змушена припинити свою діяльність в будівлі, що призведе до повної зупинки роботи Сінево Україна», — резюмували в компанії. Там також зазначили, що в разі зупинки роботи лабораторій безробітними стануть 2300 працівників «Сінево».

Пізніше ДБР опублікувало відповідь на звинувачення з боку «Сінево» в тиску на бізнес та заявило, що арешт будівлі не перешкоджає діяльності мережі медичних лабораторій.

«Підкреслимо, що жодних слідчих дій відносно вказаного медичного підприємства, які б перешкоджали здійсненню його діяльності не проводилось і після накладення арешту на держмайно у 2022 році жодних перешкод у наданні медичних послуг не виникало та не виникає й сьогодні», — наголосили в ДБР і зазначили, що вказаний арешт був неодноразово предметом судових оскаржень, які залишили ухвалу слідчого судді в силі.

ДБР зазначило, що його працівники ще з 2022 року здійснюють досудове розслідування за фактом вчинення службовцями одного з Міністерств, Фонду державного майна та державного підприємства Українського науково-дослідного інституту нафтопереробної промисловості МАСМА можливого незаконного відчуження цілісного майнового комплексу державного підприємства. Під час розслідування досліджувалась законність перереєстрації частини цілісного майнового комплексу третім особам.

Оновлено. Компанія «Сінево» заявила, що досягла із ДБР згоди у справі про арешт головного офісу в Києві. Бюро не блокуватиме роботу медлабораторій та сприятиме швидкому розв’язанню питання арешту будівлі.

Видання ZAXID.NET знайшло рішення Личаківського райсуду Львова про арешт головного офісу «Сінево». З нього випливає, що суд арештував цю будівлю ще у травні 2022 року. В листопаді мережа намагалась скасувати арешт, але суд у клопотанні відмовив.

Згідно з матеріалами справи, колишні посадовці Міністерства енергетики й Фонду Держмайна незаконно вивели будівлі, в яких тепер розташований головний офіс «Сінево», з державної власності. Зокрема майно приватизували компанії «Авіа Оіл» та «Пас І Ко», а потім перепродали їх «Лінкмікс холдінг лімітед» під лабораторію.

У лютому 2022 року ДБР відкрило провадження за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 ККУ – незаконне виведення майна з державної власності. Водночас «Лінкмікс холдінг лімітед» в кримінальному провадженні не фігурує, адже на момент придбання будівель у 2016 році вони вже були приватизовані.

«Сінево» — найбільша мережа медичних лабораторій в Україні, яка налічує 340 відділень та вісім лабораторій. В Україні мережа почала працювати у 2007 році.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності