• Головна
  • Новини Львова
  • У громадському транспорті Львова відновлюють систему безготівкової оплати, що не працювала після атаки на “Київстар”

У громадському транспорті Львова відновлюють систему безготівкової оплати, що не працювала після атаки на “Київстар”

Фото ілюстративне, Романа Балука

Через це у пасажирів можуть списуватися кошти за поїздки, оплачені упродовж останніх шести днів

У громадському транспорті Львова відновлюється система безготівкової оплати, що тимчасово не працювала після хакерської атаки на “Київстар”. У системі безготівкової оплати заміняють SIM-картки “Київстар” на картки іншого оператора, щоб поновити інтернет-зв’язок. Через це у пасажирів можуть списуватися кошти за поїздки, оплачені упродовж останніх шести днів. Про це повідомили у Львівській міській раді у неділю, 17 грудня.

Як пояснили у “Львівавтодор”, картки замінюють, оскільки потужності зв’язку оператора “Київстар” наразі недостатньо для нормальної роботи системи. Водночас після заміни SIM-картки на іншого оператора, система вперше за останні шість днів отримує зв’язок з інтернетом, і вся інформація про оплати та валідації проїзду, що накопичилася, починає завантажуватись на сервер.

“У ці дні пасажирам надходитимуть сповіщення про передавторизацію — на рахунку “заморожується” 1 гривня, а також про списання 15 грн за проїзд. Це кошти за ті поїздки, які були здійснені минулого тижня, адже всі ці операції мали відбутись протягом наступної доби після оплати проїзду. Оскільки були проблеми зі зв’язком, ця інформація накопичувалась, однак списання коштів із банківських карток пасажирів, які проводили оплату проїзду безготівкою, не відбувалось. Те ж стосується карток ЛеоКарт.”, — розповіли у “Львівавтодор”.

Списання коштів за проїзд відбудеться лише в тому разі, якщо пасажир упродовж цього тижня оплачував проїзд безготівково, і побачив зелену відмітку на валідаторі та почув одиничний звуковий сигнал. Якщо ж пасажир не міг провести оплату карткою чи телефоном, натомість бачив червону відмітку на валідаторі та чув подвійний звуковий сигнал — ці поїздки не були зареєстровані в системі безготівкової оплати, тому за них кошти не будуть зняті.

Також зазначається, що у частині громадського транспорту вже вдалось відновити нормальну роботу системи безготівкової оплати банківською карткою або пристроєм із підтримкою NFC. Однак в решті громадського транспорту система може працювати з перебоями ще деякий час.

Через оновлення бортових систем та вивантаження даних з них, у водіїв деяких маршрутів можуть виникати труднощі з друком квитків у разі оплати готівкою. Відповідно, водії можуть видавати квитки старого зразка, без QR-коду. Такі ситуації можуть виникати лише до моменту повного відновлення роботи системи безготівкової оплати.

У “Львівавтодор” наголосили, що до повного відновлення роботи системи безготівкової оплати проїзду контролери не виписують штрафи пасажирам. Натомість вони допомагатимуть здійснити оплату за проїзд.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності