У Львові демонтують пам’ятник Валентині Терешковій

У Львові демонтують пам’ятник Валентині Терешковій

Зараз завершується підготовка документів для проведення робіт

У Львові демонтують пам’ятник «Космонавтиці», встановлений на честь радянської космонавтки та депутатки Держдуми РФ Валентини Терешкової. Про це повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Памʼятник на вул. Виговського (більш знаний як памʼятник Терешковій) - буде демонтовано. Завершуємо підготовку всіх документів для проведення робіт. Роботи щодо демонтажу плануємо найближчим часом”, — написав Москаленко.

Довідково: Валентина Терешкова – перша в світі жінка-космонав. Раніше була депутаткою Верховної Ради СРСР. Депутатка Державної думи РФ від партії «Єдина Росія». У 2014 році Терешкова проголосувала за анексію Криму.

У Львові пам’ятник був встановлений у 80-х роках ХХ століття у сквері на вулиці Виговського (колишня назва – Терешкової) . Скульптура складається із трьох променів-зірок та людини у скафандрі. Оскільки пам'ятник ідеологічно нейтральний, то у 1990-х роках його так і не було демонтовано. Питання про демонтаж цієї скульптури кілька разів піднімали у 2015 та 2017 роках. Тоді його навіть хотіли перевезти у Ярославль (Росія), звідки родом Терешкова. Проте далі розмов справа так і не зрушила з місця.

Тодішня керівниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко-Швець, коментуючи звернення львів’янин щодо демонтажу пам’ятника, заявила що композиція не несе ідеологічного навантаження.

«У зверненні йдеться про скульптурну композицію, не пам’ятник, «Космонавтика» від 1983 року, автори якої – львівський скульптор Роман Романович та архітектор Анатолій Шокур. Композиція не несе ідеологічного навантаження, це не пам'ятник Терешковій, та не підпадає під закон про декомунізацію. Це добрий зразок скульптурної пластики 80-х років ХХ століття. Встановлений був саме там, бо колись ця вулиця носила назву Терешкової», - пояснила Онищенко-Швець.

У травні 2022 року у Львові створили петицію про демонтаж пам’ятника Валентині Терешковій, але вона не набрала достатньої кількості голосів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності