Вартість пального: скільки коштуватиме бензин восени

Вартість пального: скільки коштуватиме бензин восени

Вартість пального – ціна та прогнози. Скільки коштує пальне у Львові та які ціни на пальне прогнозують експерти 

Вартість пального в Україні зростала протягом липня, зокрема, через повернення акцизу та коливання цін на європейському ринку, звідки надходить понад 95% нафтопродуктів. Ціна на бензин невпинно збільшується, українські експерти прогнозують, що радикальні рішення влади суттєво вдарять по бюджету автомобілістів до кінця осені. 

Липень 2023 року запам’ятався поступовим підвищенням цін на пальне. На початок вересня ця тенденція збереглася – середня ціна на бензин по Україні зросла на 2 гривні, але треба усвідомити, що справжній ціновий «армагедон» попереду, адже поступове збільшення цін продовжуватиметься.

Розглядаючи питання збільшення тарифів на нафтопродукти у першому кварталі, на вітчизняному ринку може спостерігатися ціновий ажіотаж, адже переважну частину пального завозять через західні кордони. Враховуючи схему постачання та дорогу логістику, продавців пального готуються до нових проблем, зокрема, через нафтове ембарго Європейського Союзу.

Середня вартість пального у Львівській області 

Тенденція росту цін на пальне у Львівській області проходить з урахуванням акцизу, вартості цін на ринках Європи та маршрутів логістики. Завдяки локації Львова біля кордонів з Польщею, динаміка ціноутворень має низький рівень коливань.

Регіональні ціни на пальне по Львівській області – середня вартість

Вид пального  Середня ціна (1 літр/грн) 
Бензин А-95+ 56,23 грн 
Бензин А-95 54,05 грн 
Бензин А-92 51,55 грн 
Дизельне пальне  53,50 грн 
Автомобільний газ  25,08 грн 

Дані: Мінфін, станом на 15.09.23

Сповільнений рух вантажівок на кордонах Польщі, можливі погані погодні умови, ускладнена логістика, тривоги на території країни, відключення світла вносять свої корективи в тарифікацію цін на пальне – враховуючи маршрут постачання та оподаткування.

Дані ціноутворень на пальне у Львові, щоденно оновлюється на популярних АЗС: WOG, ОККО, Shell, SOCAR, KLO, ANP, BP, ONIO, Avias, LUKOIL, Укрнафта, UPG, LOTOS, FORMULA, GFC, Кворум, Маркет, MANGO, ТНК, БРСМ-Нафта. 

Дізнатись актуальну вартість пального можна онлайн на сайтах АЗС. 

Якою буде вартість пального восени – прогноз експерта

Попри воєнні реалії та плани ворога знищити нафтову інфраструктуру, дефіциту пального в країні не буде – завдяки основному логістичному потоку через польські та румунські порти. Таку думку під час телемарафону висловив директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. 

За його словами, транспортування сухопутними маршрутами, де працюють понад 1000 машин, гарантує безперебійність та поповнення мережі АЗС нафтопродуктами.

Куюн зазначив, що потенціал коливань цін вичерпав свої можливості, стабілізація ціноутворень наразі не передбачена та залежить від потужного імпульсу зростання вартості пального на світовому ринку. 

Таким чином зберігається тенденція подорожчання з невеликою різницею у регіонах країни. Проте, моделі максимізації прибутку формуються на основі повільного здорожчання з огляду платоспроможності споживачів.

Зростання вартості пального та динаміка змін по Україні

Графік вартості палива по Україні за минулий день, тиждень, місяць та рік з різницею цін відображається без урахування окупованих територій. 

Середня вартість пального по Україні та динаміка змін

Пальне Середнявартість Мінімальна вартість Максимальна вартість Порівняно з минулим тижнем Порівняно з минулим місяцем  Порівняно з минулим роком 
А-95+ 55.91 55.04 55.96 +0.91 грн. +1.8 грн. +5.38 грн.
А-95 53.98 53.24 54.58 +0.93 грн. +1.89 грн. +4.48 грн.
А-92 51.75 50.88 54.25 +0.99 грн. +2.55 грн. +3.9 грн.
ДП 53.57 52.93 54.98 +0.97 грн. +2.06 грн. +0.42 грн.
ГАЗ 25.25 24.83 26.43 +0.99 грн. +1.64 грн. -0.71грн.

Дані: Аграрії разом, на 15.09.23

Загалом, попри загальну стурбованість автолюбителів щодо скорочення споживання пального, можна припустити незначне збільшення надходжень від акцизного оподаткування, враховуючи ціну на пальне, яка входить в собівартість споживачів. 

Розглядаючи рівень доходів українців, особливо під час війни, можна з упевненістю сказати, що громадяни України будуть особливо чутливими до здорожчання пального.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про найбільших експортерів нафти у світі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності