СБУ викрила підпільний «паспортний стіл» у Львові

СБУ викрила підпільний «паспортний стіл» у Львові

Служба безпеки України заблокувала схему виготовлення і продажу підроблених українських документів, яка діяла у кількох регіонах

Декілька мешканців Одеси виготовляли та продавали підроблені українські документи, зокрема паспорти громадян України. Підпільний цех діяв у спеціально орендованій квартирі у середмісті Львова.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

«У результаті спецоперації у Вінницькій, Львівській, Одеській, Харківській і Донецькій областях затримано організатора оборудки та 8-х його спільників. Серед них – колишній посадовець розформованої міліції», - йдеться в повідомленні.

Зловмисники пропонували клієнтам фальшиві паспорти, посвідки на тимчасове проживання в Україні та посвідчення водіїв. Вартість підробки становила від 8 до 14 тис. грн, в залежності від її типу і терміновості виготовлення. Наприклад, підроблена ID-картка громадянина України у середньому коштувала 11 тис. грн.

Серед основних клієнтів були іноземці, які на підставі фальшивих документів хотіли легалізуватися в Україні або виїхати до Євросоюзу.

Середній обсяг разової «гуртової партії» підроблених документів в одну область становив від 100 до 500 одиниць фальшивок. Щомісяця ділки отримували до 6 млн грн.

Шукали клієнтів через рекламну сторінку в Інстаграм. Фальшиві документи розсилали по регіонах своїм спільникам, які надалі переадресовували їх на поштові адреси замовників.

Працівники СБУ провели понад 30 обшуків на виробництві, у місцях зберігання та фасування підробок, а також за адресами проживання фігурантів. Правоохоронці виявили бланки фальшивих документів, спеціальне обладнання для їх виготовлення, печатки та штами тощо.

Організатору схеми та його вісьмом спільникам повідомили про підозри за двома статтями КК України:

  • ч. 1 і ч. 2 ст. 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів)
  • ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Суд уже обрав для них запобіжні заходи у виді тримання під вартою та цілодобового домашнього арешту. Фігурантам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності