• Головна
  • Новини Львова
  • Уламок міни застряг у мозку: у Львові реабілітують захисника, якому не давали шансів на життя

Уламок міни застряг у мозку: у Львові реабілітують захисника, якому не давали шансів на життя

Уламок міни застряг у мозку: у Львові реабілітують захисника, якому не давали шансів на життя

28-річний Роман Ковалюк родом зі Львова. До війни був кухарем. На захист батьківщини став у перші дні повномасштабного вторгнення. Служив на донецькому напрямку, де й отримав важке поранення

Уламок міни влучив йому в голову, застряг в лівій півкулі мозку та паралізував тіло. Попри невтішні прогнози, захисник зміг не лише вибороти право на життя, а й відновитися. Стати на ноги воїну допомогли спеціалісти Національного реабілітаційного Центру Незламні.

Про це пишуть на сторінці Першого медичного об'єднання Львова.

28-річний Роман Ковалюк родом зі Львова. До війни був кухарем. На захист батьківщини став у перші дні повномасштабного вторгнення. Служив на донецькому напрямку, де й отримав важке поранення.

«Тієї ночі Роман з побратимом мали заступати на бойове чергування. Дорогою до окопу товариш наступає на міну і гине на місці. Роман падає додолу, розуміє, що не відчуває правої половини тіла, не може говорити та допомогти собі. Його врятували побратими, коли вирушили на пошуки двох бійців, які не заступили на чергування і чомусь не виходять на зв’язок. Спершу Роман подумав, що це вороги наближаються. Тому взяв до рук гранату і вже готовий був висмикнути чеку, як раптом почув знайомий голос», - розповідають історію у закладі історію пацієнта.

Побратими відвезли Романа до найближчого стабілізаційного пункту. Там йому надали першу допомогу і терміново відправили на Дніпро - у важкому стані, з уламком міни в голові. Той влучив в лобну частину, застряг у лівій півкулі мозку Романа та спричинив знерухомлення тіла і втрату мовлення. Дніпровські хірурги видалили осколки російського снаряда та множинні кісткові уламки. А також закрили тканинний дефект черепа.

Після операції Романа доправили на Київ. Прогнози лікарів були невтішні. Шансів на те, що виживе, практично не було.

Проте, Роман раптово прийшов до тями та почав виборювати своє життя в смерті. Однак, був все ще паралізований і не говорив. Опісля стабілізації стану - захисника направляють до Львова, в Центр Незламні.

Лікарі пригадують: «Роман не міг рухати жодною частиною тіла та не розмовляв. Перед нами стояв виклик».

Впродовж п’яти місяців із захисником працювала команда спеціалістів з реабілітації: фізичні та ерготерапевти, логопеди. Зараз Роман уже розмовляє та ходить.

Нагадаємо, львівські лікарі виходжують 12-річного сироту з Бахмута.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності