Перший в Україні Музей карет створять у Львові (фото)

Перший в Україні Музей карет створять у Львові (фото)

Наразі каретний двір налічує 14 транспортних засобів старої епохи

Львів’янка Валентина Банас планує відкрити перший в Україні Музей карет. Серед експонатів – старовинний транспорт: від фаетонів до ридванів. Наразі завершують ремонт приміщення, де облаштують сам музей.

Про це пише «Суспільне».

Понад 20 років Валентина Банас захоплюється кіньми: вона розводить коней торійської породи.

Крім того, жінка ще колекціонує карети. Так, зараз її каретний двір налічує 14 транспортних засобів епохи, що минула.

«Це карети старовинні. Попадали за різних обставин. Тобто всі мої знайомі, колеги, щось десь: «Валентина, в мене там щось є, там он в селі якась закинута, у вуйка». Ну і ми так їздили-їздили, дивилися. Звичайно, були деякі, що не були історичні. Але були й історичні», — каже Валентина Банас.

На її подвір’ї не лише карети, а й фаетони, брички та ридвани. Різницю між стародавнім транспортом вона пояснює на прикладі докторського фаетона.

«Різниця між фаетоном і каретою в тому, що фаетони – ходова база і робочі характеристики одинакові. Але у фаетоні, в нього «капюшон», який відкривається і закривається, як у дитячого візка. А карета вона вже має стаціонарний «ящик», який вже не так просто знімеш», — пояснила Валентина Банас.

Також у колекції є ритуальний транспорт. До прикладу, карета-катафалк.

«Сам екіпаж — 1800 року. Привезли ми його з Орова. Це є біля Трускавця гірське село. Під самими небесами. Дякуючи тому, що так в горах був, і зберігся в такому стані. На ньому зберігся його напис — «Зеведення похоронне Aeternitas». Це була наша львівська фірма, яка займалася саме ритуальними послугами», — розповідає жінка.

За її словами, похоронній кареті вже майже 250 років. На ній збереглося автентичне оздоблення.

«Цей ангелик сидить посередині карети. А цей має сидіти ось тут в самому куті. Тобто, два зверху, чотири зверху, і два по краях», — розповідає Валентина Банас.

Наразі у майбутньому музеї вже завершують ремонт приміщення. Крім карет, там також зберігатимуться й інші експонати:

  • амуніція;
  • підкови;
  • упряж.

Водночас самі карети також відновлюють.

«Деякі карети в поганому стані, але ми їх повністю реставруємо. При реставрації карети ми навіть кольори карети зберігаємо. Якщо салон був янтарно-зелений, ми, відповідно, зберігаємо той колір. І є багато запчастин карет. От пішли на «Вернісаж» — чисто випадково знайшли ліхтар від карети», — каже Валентина Банас.

Жінка додала, що Музей карет у Львові відкриють до кінця червня.

Нагадаємо, у карпатському селі Коростів біля Сколе на Львівщині, де колись була вузькоколійна станція, волонтери-залізничники відновлюють колію та рухомий склад, що їздив нею. Невдовзі вони планують офіційно створити музей «Коростівська вузькоколійка» і запустити рух колією для туристів.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності