• Головна
  • Новини Львова
  • Приймають гуманітарку від імені Львівської міськради: аудитори перевірили КУ Інститут міста та виявили численні порушення

Приймають гуманітарку від імені Львівської міськради: аудитори перевірили КУ Інститут міста та виявили численні порушення

Львівська міська рада

Усі матеріали ревізії були передані правоохоронним органам

Західний офіс Держаудитслужби перевірив діяльність КУ Інститут міста, яка приймає гуманітарну допомогу від імені Львівської міської ради, та виявив численні порушення. Так, установа неефективно витратила 11,5 млн грн, а прямі втрати установи становили 3,6 млн грн.

Відповідні результати перевірки LVIV.MEDIA на інформаційний запит надали у Західному офісі Держаудитслужби.

Від початку повномасштабного вторгнення КУ Інститут міста діє як Уповноважений орган на отримання від імені Львівської міської ради коштів та гуманітарної допомоги. Під час перевірки аудитори виявили, що установа не вела бухгалтерський облік надходження та вибуття гуманітарної допомоги.

Власне, отримана гуманітарна допомога не обліковувалася, та відповідно не відображалась її видача кінцевим отримувачам.

В. о. директора КУ Інститут міста Максим Терлецький у коментарі LVIV.MEDIA заперечив такі твердження, та зазначив установа веде облік гуманітарної допомоги.

«В табличному форматі ми надавали інформацію аудиторам, стосовно того, від кого отримана допомога і кому передана. Як я розумію, ці таблиці не є в аудиторському звіті, бо вони були передані безпосередньо на запит аудиторської служби. Питання, чому вони не враховані в аудиторському звіті, скоріше до Держаудитслужби», - зазначив Максим Терлецький.

Варто зазначити, що КУ Інститут міста діє як Уповноважений орган на отримання від імені Львівської міської ради гуманітарної допомоги. При отриманні гуманітарної допомоги установа є лише посередником між донором та отримувачем допомоги.

Відповідно до ст. 1 Закону №1192, органи місцевого самоврядування повинні дотримуватися процедури документального оформлення гуманітарної допомоги й ведення відповідно обліку та звітності.

Також, як йдеться у ст. 11 Закону України «Про гуманітарну допомогу», отримувачі та набувачі такої допомоги ведуть бухгалтерський облік та відповідну звітність у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує та реалізує державну фінансову політику. У разі відсутності обліку щодо отримання та цільового використання гуманітарної допомоги вона вважається використаною не за цільовим призначенням.

Власне, отримання та передачу гуманітарної допомоги, потрібно підтверджувати первинними документами. Вони повинні містити у собі:

  • назву документа (форми);
  • дату складання;
  • назву підприємства, від імені якого склали документ;
  • зміст, обсяг, одиницю виміру господарської операції;
  • посади осіб, відповідальних за проведення і правильність оформлення господарської операції;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у проведенні господарської операції.

Цікаво й те, що згідно з інформацією Львівської митниці, через чотири пункти пропуску Львівської митниці КУ Інститут міста надійшло 1,8 тис. тонн гуманітарної допомоги. Йдеться про 49,5 тонн медикаментів, майже 14 тонн тканини, ниток, стрічок, майже 14 тонн листів титану та 12,9 тонни плоского прокату.

Окрім того, установа отримала 1,7 тис. тонн збірного вантажу, а саме – продуктів, одягу, взуття, меблів засобів гігієни тощо.

Втім, аудитори не змогли виявити фактичні обсяги отриманої та переданої гуманітарної допомоги, адже КУ Інститут міста надав лише частково первинні документи щодо надходження та видачі гуманітарної допомоги.

Тим часом Максим Терлецький пояснює, що саме «водії, які привозили вантаж, не завжди мали з собою первинні документи»

«Згідно з тим, яким чином надавалася гуманітарна допомога…колись вона надавалася з первинними документами, а були такі моменти, коли гуманітарна допомога привозилася до міста Львова без первинних документів. Це в основному в березні, квітні минулого року…не завжди водії, які привозили вантаж, мали з собою первинні документи», - пояснив в. о. директора КУ Інститут міста.

Попри це, згідно з ст.8 Закону №1192, будь які товари, що ввозяться як гуманітарна допомога підлягають спрощеному декларуванню митним органам з обов’язковим представленням у товаросупровідних документах і вантажних митних деклараціях клейма «Гуманітарна допомога. Продаж заборонено».

Також зауважимо, що підставою для бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги є первинний документ. При отриманні гуманітарної допомоги законодавство вимагає оформити прибутковий документ. Якщо він відсутній,  п. 2.6 Положення №88 дозволяється оформити внутрішній первинний документ (акт).

Відтак, у разі надходження гуманітарної допомоги та відсутності первинних документів, підприємство чи установа повинні документувати отримання гуманітарної допомоги внутрішнім актом, призначити відповідальну особу за приймання-передачі такої допомоги та розробити форму внутрішнього акта з обов'язковими реквізитами первинного документа для використання отримувачем гуманітарної допомоги.

Серед іншого аудитори зазначили, що на замовлення КУ Інститут міста було виготовлено 83 806 чохлів та 135,3 тис. бронепластин. Втім установа не надала аудиторам документів, які підтверджують передачу 22 556 чохлів та 25 943 бронепластин. Також вказана продукція не обліковується на залишку в комунальній установі.  

В. о. директора КУ Інститут міста зазначив LVIV.MEDIA, що всі виготовлені бронежилети були передані військовим.

«Вони всі були передані військовим, в нас є акти про приймання і передачу. По всіх виготовлених бронежилетах, які у нас були, у нас є акти прийому-передачі. Дивно, чому власне так було саме сформульовано в аудиторському звіті», - сказав Максим Терлецький у коментарі.

У квітні минулого року КУ Інститут міста здійснив авансовий платіж ТОВ «Амомоліт Плюс» за поставку матеріалів для пошиття чохлів бронежилетів на загальну суму 2 млн грн, однак станом на 21 грудня 2022 року товари установа не отримала.

Аудитори зазначили, що попри те, що пошиття чохлів бронежилетів було завершено ще в червні минулого року, установа так і не вжила заходів для повернення коштів за неотриманий товар.

У коментарі LVIV.MEDIA Максим Терлецький запевнив, що станом на зараз компанія повернула всі кошти.

«Заборгованість по тому, за що ми платили, вони погасили, там порушень немає. Вони повернули нам ці кошти, і на той момент безпосередньо товари нам вже не потрібні були, тому вони повернули кошти і погасили заборгованість», - зазначив Максим Терлецький.

Також аудитори виявили ще один цікавий момент. Так, КУ Інститут міста укладав угоди з 5 турецькими компаніями та здійснював авансові платежі за поставку товарів для виготовлення бронежилетів. Водночас вказані товари завозилися в Україну як гуманітарна допомога для КУ Інститут міста. Інформацію про підозрілі фінансові операції аудитори скерували до Державної служби фінансового моніторингу України.

Серед іншого аудитори виявили, що установа орендує за 1 грн в рік нежитлові приміщення на вул. Весняна, 4 площею 918,7 кв. м. Попри це, приміщення використовується для комерційних цілей організацією недержавної власності – Асоціацією «Львівський центр інновацій» без правових підстав та безоплатно. Такими діями установа втратила 2,2 млн грн доходів від оренди комунального майна.

Як пояснив LVIV.MEDIA в. о. директора КУ Інститут міста Максим Терлецький, асоціація користується приміщенням «у рамках проєктів, які реалізуються спільно з Асоціацією «Львівський центр інновацій»».

Без об’єктивної причини у структурі комунальної установи утримують вакантні посади, за рахунок яких відбувається завищення фонду преміювання. Таким чином, як зазначається у результатах аудиту, із загального фонду бюджету громади неефективно витрачено понад 7,8 млн грн.

Втім, у коментарі LVIV.MEDIA Максим Терлецький зазначив, що фонд преміювання не є завищеним. Зокрема, він повідомив, що торік в установі працювало 28 осіб, а на сьогодні працює 24 особи. Згідно з колективним договору, преміювання становить не менше 80% від окладу. Однак на питання, яку саме зарплату отримують працівники установи, Максим Терлецький попросив відправи ти інформаційний запит.

Також установа витратила понад 500 тис. гривень на оплату послуг сторонніх осіб. Аудитори зазначили, що йдеться про організацію проведення форумів, конференцій та інших заходів, що входить в обов’язки штатних працівників.

Попри це, виданню Максим Терлецький зазначив, що кошти використали на оплату юридичних послуг.

«Йшлося про замовлення власне юридичних послуг, які нам були потрібні. Це нормальна практика, власне, організацій, замовляти ті послуги, які не можуть закривати наші працівники. На той момент в нас юриста в штаті не було», - сказав Максим Терлецький.

За результатами ревізії Західним офісом Держаудитслужби, в. о. директору КУ Інститут міста надіслано вимоги щодо усунення виявлених порушень. Також матеріали ревізії було передано у правоохоронні органи.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності