У Львові поліцейський допомагав «відкосити від армії»: суд покарав його штрафом

військовий квиток

За виготовлення військового квитка, у якому буде вказано про непридатність до військової служби чоловік взяв 3 тис. євро.

Сихівський районний суд м. Львова виніс вирок працівнику ГУ НП, який за 3 тис. євро обіцяв допомогти з документами про непридатність до служби у Збройних силах України.

Про це LVIV.MEDIA стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Зазначається, що обвинувачений працював старшим інспектором з особливих доручень відділу професійного управління кадрового забезпечення ГУ Національної поліції. Наприкінці листопада 2019 року у Львові на вул. Литвиненка він зустрівся із чоловіком, якому обіцяв надати консультацію з приводу документів, які підтверджували б непридатність до військової служби, та допомогти у їх виготовлені.

«Обвинувачений повідомив чоловіка, що зможе здійснити вплив на осіб, уповноважених на виконання функцій держави службових осіб з-поміж керівного складу для прийняття ними рішення про виготовлення документів, які б підтверджували непридатність чоловіка до військової служби, та буде здійснювати такий вплив на особу, яка уповноважена виготовити відповідні документи за надання йому та цій особі неправомірної вигоди», - йдеться у судовому вироку.

Вже через 12 грудня працівник поліції отримав 3 тис. євро для себе та третьої особи за вплив на службових осіб. На наступний день після отримання грошей обвинувачений зустрівся з заступником військового комісара начальником відділу військового комплектування та попросив посприяти в оформленні документів.

Цього ж дня обвинуваченого затримали працівники правоохоронних органів біля приміщення ГУ НП України у Львівській області.

У суді обвинувачений свою вину у скоєному не визнав та пояснив, що з чоловіком, який дав йому хабар, знайомий з самого дитинства. Останній зателефонував йому та благав допомогти його товаришу у непроходженні військової служби.

«Так як він знайомий з начальником відділу військового комплектування, тому зателефонував останньому та попросив з`ясувати інформацію стосовно призовника. На початку грудня 2019 року він надав йому інформацію, що осіб з хворобами в армію не призивають, а таке рішення приймається лікарською комісією», - йдеться у вироку.

Втім його друг дитинства не знав ні діагнозу, ні захворювання свого знайомого. Відтак обвинувачений вирішив приїхати до свого знайомого під будинок. Під час зустрічі він побачив, що чоловік знаходиться у стані алкогольного сп’яніння, тому забрав у нього 3 тис. євро, щоб його не пограбували та він не загубив гроші.

Зранку він поїхав у військкомат маючи при собі забрані у чоловіка гроші. За словами обвинуваченого, він отримав потрібну йому інформацію та поїхав до свого друга, аби віддати йому гроші, але не встиг, адже був затриманий правоохоронцями.

Також він пояснив, що те, що гроші вилучили у гумовій рукавиці, є випадковістю. Зокрема, рукавиця була в кишені, і гроші він поклав туди ж, тому вони випадково опинилися у ній.

Тим часом чоловік, для якого мали зробити підроблені документи, розповів у суді, що просив обвинуваченого допомогти його знайомому у непроходженні військової служби. Йому сказали, що за виготовлення військового квитка, у якому буде вказано про непридатність до військової служби потрібно заплатити 3 тис. євро. Отримана інформація обурила його, тому він у листопаді 2019 року звернувся із письмовою заявою до УСБУ у Львівській області.

Окрім того, цю ж інформацію підтвердив і друг обвинуваченого, якого залучили працівники ДБР до конфіденційного співробітництва.

Розглянувши матеріали справи та опитавши свідків, суд визнав працівника поліції винним у хабарництві та призначив покарання у виді 25,5 тис. грн штрафу. Також він повинен заплатити 11,1 тис. грн витрат, пов’язаних з проведенням експертиз.

Нагадаємо, Старосамбірський районний суд Львівської області виніс вирок чоловіку, який хотів підкупити прикордонника за безперешкодний перетин кордону. Чоловік намагався перетнути кордон 21 квітня 2023 року через пункт пропуску «Смільниця-Кроценко». Під час перевірки документів для перетину кордону на виїзд з України, не маючи відповідної відмітки у своєму паспорті, а саме штампа про постійне місце проживання в Іспанії, запропонував прикордоннику неправомірну вигоду у розмірі 100 євро. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності